"Ne vždy to však tak dobře dopadne. Stačí totiž požití kousku jedné plodnice, aby houbař zemřel. Navíc postižení mohou v bolestech umírat i týden," poznamenává primář interního oddělení Okresní nemocnice Vsetín Jaroslav Doubravský.
"U tohoto muže jsme našli po výplachu žaludku ještě tři dny po pozření zbytky muchomůrky zelené. To nám potvrdil mykolog. Pacient měl velké štěstí," říká primář.
Pacientovi se podle něj daří dobře a v úterý zřejmě půjde z nemocnice domů. "Jsem rád, že to tak dopadlo a už se těším domů," vzkazuje šťastlivec.
Letos zaznamenávají vsetínští internisté otravy po požití hub od minulého víkendu. Už jeden muž byl v tomto týdnu v nemocnici pro podezření z pozření plodnice naší nejjedovatější houby. "Zde se naštěstí podezření nepotvrdilo," říká Doubravský.
Příznaky otravy muchomůrkou zelenou jsou průjem, zvracení, bolesti hlavy a celková nevolnost. Když se však objeví příznaky, bývá v případě této houby už pozdě.
"Nepomůže ani očištění krve, ani hemodialýza. Jed už je totiž v tkáních a obvykle se s tím jen těžko dá něco dělat," tvrdí primář. V těchto případech však záleží i na množství požité houby a celkové odolnosti organismu.
"Čím se dá otrava muchomůrkou předejít? Nesbírat a nejíst," směje se lékař a s vážností dodává: "Pokud máte špatný pocit po požití hub, ihned vyvolejte zvracení a přijeďte do nemocnice. Jsme schopni udělat výplach žaludku. První den po požití můžeme očistit krev a provézt hemodialýzu," vysvětluje.
Mladé plodnice muchomůrky zelené si houbaři mohou lehce splést s holubinkami, které jsou především na Valašsku oblíbenou pochutinou. Každý rok zaznamenávají lékaři ve Vsetíně dva až tři případy, u kterých se prokáže požití této houby.