Místo zrušení anonymních akcií budou čestná prohlášení o vlastnících

Firmy, které se budou v budoucnu ucházet o veřejné zakázky, čeká zřejmě nová povinnost, čestné prohlášení o vlastnické struktuře. "Prohlášení bude pod trestní sankcí," přiblížila nový plán vládní koalice vicepremiérka pro boj s korupcí za Věci veřejné Karolína Peake. Úprava odhalování vlastnické struktury by podle ní měla být přiměřená.

Žadatelé o veřejné zakázky budou muset dávat čestná prohlášení o vlastnících, představila nový plán vládní koalice vicepremiérka Karolína Peake. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Chystaný zákon o transparentním vlastnictví podle Peake přispěje v boji proti praní špinavých peněz. Podle advokátky Hany Marvanové ze sdružení Veřejnost proti korupci je ale připravovaná úprava nedostatečná.

"Akcie budou pouze zaknihovány a deponovány a veřejnost se nedozví, komu opravdu patří. Maaximálně zjistí, že je vlastní nějaká off-shorová společnost, ale budou vědět, které fyzické osoby z ní mají profit," upozorňuje Marvanová.

Peake ale tvrdí, že vládou připravované změny jsou dostatečné. "Transparentní vlastnictví není cílem, ale prostředkem," prohlásila. Cílem podle vicepremiérky musí být, aby se k veřejným zakázkám nedostávaly nejasné firmy.

Připomněla, že už byl přijat zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který umožňuje firmám dávat pokuty, v krajním případě je může i rozpustit. Proto je podle ní čestné prohlášení o vlastnické struktuře dostatečné.

Senátní změny u veřejných zakázek jsou zmatečné, tvrdí Peake

Vicepremiérka také podpořila původní verzi zákona o veřejných zakázkách, kterou vrátil Senát ovládaný ČSSD s řadou změn. Poslanci o něm budou hlasovat na konci ledna. Zdůraznila jeho přednosti - ruší možnost vybrat vítěze veřejné soutěže losováním nebo soutěže takzvaně "šít na míru" předem vybranému zájemci.

"Změny, které do zákona navrhuje Senát, jsou zmatečné. Zákon poměrně narušují," tvrdí Peake. Vítězové výběrových řízení o veřejnou zakázku by podle Senátu měli mít povinnost rozkrýt svou vlastnickou strukturu. Měli by zadavateli zakázky předložit soupis případných anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž by v ní figurovali. (více zde)

Naopak Marvanová je přesvědčena, že by Sněmovna měla potvrdit změny, které do zákona přidala horní komora parlamentu.

Senát v souvislosti s novou povinností vítězů řízení o zakázku navrhl zrušit pasáž, podle níž by všichni účastníci řízení, pokud jsou akciovými společnostmi, museli předložit seznam vlastníků akcií, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje deset procent základního kapitálu firmy.

Místo toho by uchazeči měli předložit seznam subdodavatelů včetně náplně jejich činnosti ve vztahu k zakázce v případech, pokud by jejich podíl na zakázce měl hodnotu vyšší než půl milionu korun.

Karel Srp
Senát vyslyšel stanovisko komise, Srp se do Rady ÚSTR nedostane

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp se podle očekávání nestal členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Senát ve středu vzal na vědomí...  celý článek

V Kardiocentru Vysočina sídlícím v jihlavské nemocnici umí upravit srdeční...
Lidé budou moci mít tři měsíce placené volno na ošetřování příbuzného

Lidé budou mít nově nárok na tříměsíční placené volno na péči o vážně nemocné příbuzné. Vládní návrh zákona, který to umožní, schválil ve středu Senát. Chybí...  celý článek

Ilustrační snímek
Senioři i děti zaplatí ročně méně za léky. Senát na to Ludvíkovi kývl

Starším lidem a rodinám s malými dětmi se finančně uleví. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v Senátu obhájil návrh zákona, který lidem nad 65 let a dětem...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.