Obchod navíc používal stejnou pec k pečení masných výrobků i rozpékání mraženého pečiva. "Předpisy takový postup přísně zakazují, protože hrozí nebezpečná kontaminace pečiva syrovým masem," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková.
V prodejně na Václavském náměstí zjistili inspektoři i řadu dalších hygienických nedostatků. Na skladě měla 11 druhů potravin s prošlým datem použitelnosti a rovněž dalších 13 druhů poživatin s prošlou dobou minimální trvanlivosti.
"Prošlé potraviny prodávala také provozovna stejného řetězce v Praze na Novodvorské ulici," doplnila mluvčí.
V obchodě Julius Meinl na třídě Kapitána Jaroše v Táboře vymyslel podle SZPI oblastní manažer řetězce nový způsob prodeje masných výrobků z proutěných košíků. Ty však byly na chladicích boxech, nikoli uvnitř, jak požadují předpisy.
Dvanáct druhů potravin bylo skladováno při teplotách až o 14 stupňů vyšších, než žádá norma. Manažer i přes několikrát uložená opatření k nápravě prodavačkám zakázal způsob prodeje měnit, upozornila Kolejková.
Kontrol v obchodech bude více
Ministerstvo zemědělství chce přísněji kontrolovat hygienu prodeje potravin a dodržování předpisů a zveřejňovat hříšníky. Dozorové orgány, tedy právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa, podle Pavla Kováře z odboru komunikace MZe dostaly pokyn, aby zintenzivnily dozor v obchodní síti.
"Je to reakce na závažná pochybení, která se objevila v poslední době," dodal Kovář. Ministerstvo doufá, že největším bičem na hřešící prodejce bude jejich zveřejňování. Nelze opomenout ani výrazné pokuty, které nynější předpisy umožňují, dodal.
Minulý týden trestala SZPI řetězec za prodej potravin s prošlými daty a jejich "znovuoživování" v Českých Budějovicích. - více zde
Julius Meinl je přitom prvním obchodním řetězcem, který se kvůli silnému konkurenčnímu boji rozhodl z Česka odejít. Až 67 jeho prodejen a část zaměstnanců chce koupit firma Ahold, provozující obchody Albert a Hypernova. - více zde