První místo obsadilo japonské rýžové víno saké. Podle průvodce obsahuje jen 15 až 17 procent alkoholu. První saké vyrobili Japonci už v sedmém století, původně vypadalo jako kaše. Existuje několik variací tohoto nápoje, originálnímu saké ale Japonci říkají Nihonšu.
10 nejlepších alkoholických nápojůpodle Lonely Planet 1. Saké, Japonsko |
Vyhlášený absint, který cizinci v Česku ochutnávají, obsadil čtvrtou pozici. V mnoha zemích je totiž jeho prodej zakázán. Obsahuje 70 procent alkoholu a látku thujón, která podle některých odborníků způsobuje halucinace.
V průvodci popisují, jak by se měl nápoj vyrobený z pelyňku, fenyklu a anýzu konzumovat. Musí ale jít o pravý absint, ne o náhražky, které se v Česku často za pravý absint vydávají.
"Absint se ředí s vodou. Oblíbená varianta je lít vodu přes kostku cukru na speciální absintové lžičce. Pravý absint se pak zakalí a jeho výrazně zelená barva vybledne," píše Lonely Planet.
O tři pozice dál se umístila becherovka, v Česku zaručený lék na nevolnost. "Pouze dva lidé znají recept tohoto bylinného nápoje," uvádí server. Při přípravě se smíchá směs bylin a koření, uzavře do sáčku a týden se máčí v alkoholu. Potom se promíchá s vodou a cukrem a na dva měsíce se uloží do dubových sudů.
Druhé a třetí místo zaujala piva, ale ne ta česká. Bodoval irský Guinness a belgické pivo. Na poslední příčce se umístila vodka, překvapivě polská. Lonely Planet upozorňuje na známou Zubrovku. "Ráno po ní nebudete mít kocovinu, pokud jí tedy nevypijete příliš."