náhledy
Jiří Šturma je původem zootechnik. Včelařit začal až ve svých třiceti. Každému, kdo chce začít, dnes říká: „Budeš litovat každého roku, kdy jsi nevčelařil, protože to není koníček, ale kůň na celý život.“
Autor: František Vlček, MAFRA
Používá nástavkové úly, což jsou vlastně šuplíky bez dna a bez víka, takže prostor úlu je variabilní.
Autor: František Vlček, MAFRA
Ročně má kolem pětadvacet, třiceti kilo medu na včelstvo. Nejraději má smíšený med, vytáčí jej proto jen jednou za sezónu.
Autor: František Vlček, MAFRA
V celé Evropě se chová včela medonosná, v Čechách hlavně včela medonosná kraňská, která pochází ze Slovinska, z oblasti Kraně.
Autor: František Vlček, MAFRA
Jiří Šturma mívá každý rok řádově kolem dvaceti včelstev. Kromě toho ještě mívá asi deset oddělků, což jsou mladá včelstva.
Autor: František Vlček, MAFRA
Aby se člověk včelařením uživil, znamenalo by to mít tak pět set až tisíc včelstev, myslí si Jiří Šturma.
Autor: František Vlček, MAFRA
Většinou jsou ale hodné. Někdy dokonce Jiří Šturma nechá malého vnoučka včeličku si pohladit.
Autor: František Vlček, MAFRA
V Česku včely v současné době nejvíce ohrožuje varroáza, což je jakési "včelí klíště". Ranka po něm se už nikdy nezacelí a včela je tak ohrožena různými bakteriemi a viry.
Autor: František Vlček, MAFRA
Čím mírnější zima, tím hůř pro včely. Když jsou velké mrazy, mají včely menší spotřebu zásob, jsou v jakémsi hybernovaném, ztuhlém stavu.
Autor: František Vlček, MAFRA
Jiří Šturma je většinou nechává zimovat na medu. Když je ale některý rok slabá snůška, zimují včely na cukru.
Autor: František Vlček, MAFRA
Jako největší chemii používám maximálně kyselinu mravenčí, což je přírodní produkt, říká včelař.
Autor: František Vlček, MAFRA
Počty včelařů se v posledních letech zvyšují. "Řekl bych, že se včelaření vrací, hlavně u generace pětatřicátníků, čtyřicátníků. Ti mají tendenci vracet se k přírodě," říká Šturma.
Autor: František Vlček, MAFRA