Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lesy jsou plné hub, může za to teplý podzim

  0:01aktualizováno  0:01
Příroda opět překvapila: kdo právě teď vyrazí do lesa na houby, nevrátí se s prázdnou. Houby rostou dokonce víc než letos v létě. Místo aby houbařská sezona pár týdnů před Vánocemi končila, zažívají houbaři největší žně tohoto roku.

"Opravdu rostou hodně. Opožděně, ale přece. Nejvíc plných košů nosí podle našich zpráv lidé na Moravě," říká Miroslav Smotlacha z České mykologické společnosti.

Celkem se dá najít přes padesát druhů hub. Hlavně čirůvky, šťavnatky, hlíva ústřičná či penízovka sametonohá a máslová.

"Na loukách jsou sem tam i žampiony a kupodivu v jehličnatých lesích rostou i suchohřiby hnědé, které jindy touto dobou už dávno nejsou vidět," popisuje přerovský mykolog Jiří Polčák.

Může za to nynější teplo a vlhko. "Počasí by mělo vydržet stejně příjemné ještě celý tento týden. Žádné větší ochlazení v nejbližších dnech nečekáme," uvedl pak meteorolog Pavel Šimandl. Úrodu v lese tak ukončí až příchod prvních mrazíků.

Kdo vyrazí s košíkem do lesa, nepřijde s prázdnou
Celý rok houbaři kvůli letošnímu suchu v lesích skoro nezakopli o hřib. Zato teď si to mohou vynahradit. "Letošní rok byl tak smutný pro houbaře, že horší málokdo pamatuje. Méně hub bylo snad už jen ve třiačtyřicátém roce," povzdechl si přerovský mykolog Jiří Polčák.

Teď houbařům počasí přeje natolik, že hlavně na severu Moravy nosí lidé z lesa plné koše. "Naše mykologická poradna je otevřená celý týden od rána do čtyř odpoledne a máme pořád co dělat," říká mykolog.

Rostou nejen typicky pozdně podzimní houby, ale i ty, které už mají jindy dávno po sezoně: třeba žampiony či suchohřiby. A co s houbami? Mykolog Polčák má nejraději tlačenku. Ta se připravuje stejně jako ta z vepřového kolena, jen se místo masa použijí vařené kořeněné houby.

V lese však teď nerostou jen jedlé druhy. "Pozor na třepenitky svazčité. Ty si hodně lidí plete s václavkami," varuje mykolog.

Kdo se nemůže jen tak sbalit a vyrazit do lesa, nemusí zoufat. Z centra velkoměsta stačí popojet pár stanic tramvají či autobusem a smaženice bude.

"Houby totiž rostou i v lesoparcích uprostřed velkých měst. Já si třeba teď o víkendu přinesl z Petřína spoustu hlívy ústřičné," radí nestor všech houbařů Miroslav Smotlacha.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nová kniha vydaná olomouckou filozofickou fakultou má ukázat mylnost stereotypů...
Kniha o slovenských Romech má bourat stereotypy i formou, čte se odzadu

Neobvyklou knihu vydala olomoucká filozofická fakulta. Shrnuje výsledky studie vědců zkoumající romské obyvatele čtyř slovenských vesnic a na příkladech...  celý článek

Programátoři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Řecký soud začal po letech znovu...
Čeští programátoři unikli řeckému vězení, chtějí se však soudit dál

V Řecku hrozilo dvěma Čechům dvacet let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.  celý článek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Poslanci chtějí od policie celý spis k žádosti o stíhání Babiše a Faltýnka

Poslanci žádají policii, aby mandátovému a imunitnímu výboru poskytla celý vyšetřovací spis ke kauze Čapí hnízdo, v níž chtějí stíhat šéfa ANO Andreje Babiše a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.