Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak se vyhnout rakovině z uzenin? Jezte lamí maso, radí Bolivijci

  10:52aktualizováno  10:52
Světová zdravotnická organizace čelí kvůli zařazení uzenin a zpracovaného masa na seznam karcinogenů vlně kritiky. Bolivijské ministerstvo zdravotnictví však zprávu přivítalo a vyzvalo obyvatele planety, aby červené maso ve svém jídelníčku nahradili masem z lam.
Lama. Ilustrační foto

Lama. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Svalovina jihoamerických sudokopytníků má podle Bolivijců nízký obsah tuků a vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.

Lamí maso už dávno není jen potravou chudých andských farmářů, v posledních letech se dostalo na stoly módních restaurací v La Pazu a Limě. Obzvláštní pochoutkou je údajně lamí carpaccio. I tady podle Bolivijců ale platí: Všeho s mírou.

Zpráva Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, vyvolala zděšení i pobouření takřka po celém světě. Zařadila totiž oblíbené uzeniny, jako je šunka, slanina či párky, na seznam prokázaných karcinogenů, kde figuruje například i tabák, azbest či plutonium. Rakovinu podle zprávy IARC navíc „pravděpodobně“ způsobuje i nezpracované červené maso.

Maso není jed, mírní emoce WHO

WHO nyní emoce vyvolané zprávou krotí. Podle ní varování neznamená, že by lidé měli přestat jíst maso úplně. „Nejnovější zpráva IARC nevyzývá lidi, aby přestali jíst zpracované maso, dává ale najevo, že omezení jeho konzumace může snížit riziko rakoviny trávicího traktu,“ stojí ve čtvrtečním vyjádření WHO. Diskutovaná zpráva prý jen potvrdila výživová doporučení WHO z roku 2002, podle nichž by lidé měli snížit konzumaci masných výrobků, aby „snížili riziko rakoviny“.

Odhady hovoří o tom, že rakovině způsobené nadměrnou konzumací masných výrobků podlehne každoročně asi 34 000 lidí. Karcinomy způsobené kouřením mají podle stejné metodiky na svědomí úmrtí asi jednoho milionu lidí, alkohol zabije každý rok asi 600 000 osob a znečištěné ovzduší 200 000.

WHO ve čtvrtek rovněž uvedla, že v rámci organizace působí stálá skupina odborníků, kteří pravidelně hodnotí vliv výživy na vznik a průběh nemocí. Sejít by se měla znovu na počátku příštího roku, aby se na základě nejnovějších vědeckých poznatků zabývala „místem masných výrobků a červeného masa v kontextu zdravé výživy“.

Proti výsledkům zprávy se ostře ohradili především výrobci masných výrobků, ale i někteří politici. Podle Severoamerického masného ústavu (NAMI), který sdružuje zpracovatele masa především z USA, vědci upravovali data tak, aby došli k předem určenému závěru. Australský ministr zemědělství zprávu označil za „frašku“.

Ovlivní zpráva WHO vaši konzumaci uzenin?

celkem hlasů: 15853

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. listopadu 2015. Anketa je uzavřena.

Ne, uzenin se nevzdám 5869
Ano, omezím je 4708
Uzeniny vůbec nejím 2786
Uzeniny budu jíst dál, ale zpestřím svůj jídelníček 2056
Ano, zcela je přestanu jíst 434
Autoři: ,






Hlavní zprávy

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.