Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme jen z ruských potravin, tvrdí Kreml a přidává recept na sledě

  13:28aktualizováno  13:28
Francouzské a italské lahůdky? Kdepak, v Kremlu už pár let vaří ruský šéfkuchař Konstantin Makridin. Zarytý přívrženec ruské gastronomie obyčejným Rusům ukazuje, že se v kuchyni klidně mohou obejít bez západních potravin, jejichž dovoz Moskva zakázala v reakci na protiruské sankce.

Vladimir Putin v roce 2009 trávil dovolenou na jižní Sibiři, kde přizval ke svému stolu místního farmáře z města Kyzyl. | foto: Profimedia.cz

„Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Možná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin,“ napsal list Moskovskij komsomolec.

Populární deník z kremelského šéfkuchaře hned mámil recepty, aby se i prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře než první muž státu, a to i bez „zakázaných“ pochoutek z dovozu.

Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největší soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval i s pohankou. Tu používá i ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov, jako přílohu v podobě pohankové kaše. „Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala,“ prohlásil.

V kremelské kuchyni „éru francouzských sýrů“ vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýže nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíží poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěžoval.

Jesetera dejte na mráz, radí šéfkuchař

„Je zábavné, že záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani nevšiml,“ uvedl kuchař o skutečnosti, že francouzské a italské ušlechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vždy nadšeni ze všeho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovšem ujišťuje, že do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny „se zvláštním označením ‚kremelská kvalita‘“.

Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.

Pro koho je jeseter příliš drahá pochoutka - jakkoli podle šéfkuchaře se na Silvestru šetřit nesmí - může si dopřát alespoň „velmi dobré a laciné“ sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějších druhů tmavého chleba, spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bouře a silný vítr v Hongkongu (23.8.2017)
Vymlácené mrakodrapy, zaplavené ulice. Hongkong zasáhl tajfun Hato

Nejméně tři mrtvé a 84 zraněných si vyžádal mohutný tajfun Hato, který ve středu zasáhl Hongkong, Macao a okolní oblasti. V Hongkongu bylo zrušeno na 450 letů...  celý článek

Muslimská komunita v Ripollu vyjádřila soustrast blízkým obětí teroristických...
Islám, náboženství míru. Charlie Hebdo provokuje obálkou s oběťmi útoků

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo si svým středečním vydáním proti sobě opět poštval nejen muslimy. Karikaturou na obálce připomněl nedávný útok...  celý článek

(ilustrační snímek)
Hasiči zachránili selata, vděčná farmářka jim je namlela do klobás

Půl roku po záchraně osmnácti selátek a dvou sviní z plamenů se hasiči z anglického hrabství Wiltshire dočkali odměny. Vděčná farmářka je obdarovala klobásami...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.