Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme jen z ruských potravin, tvrdí Kreml a přidává recept na sledě

  13:28aktualizováno  13:28
Francouzské a italské lahůdky? Kdepak, v Kremlu už pár let vaří ruský šéfkuchař Konstantin Makridin. Zarytý přívrženec ruské gastronomie obyčejným Rusům ukazuje, že se v kuchyni klidně mohou obejít bez západních potravin, jejichž dovoz Moskva zakázala v reakci na protiruské sankce.

Vladimir Putin v roce 2009 trávil dovolenou na jižní Sibiři, kde přizval ke svému stolu místního farmáře z města Kyzyl. | foto: Profimedia.cz

„Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Možná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin,“ napsal list Moskovskij komsomolec.

Populární deník z kremelského šéfkuchaře hned mámil recepty, aby se i prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře než první muž státu, a to i bez „zakázaných“ pochoutek z dovozu.

Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největší soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval i s pohankou. Tu používá i ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov, jako přílohu v podobě pohankové kaše. „Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala,“ prohlásil.

V kremelské kuchyni „éru francouzských sýrů“ vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýže nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíží poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěžoval.

Jesetera dejte na mráz, radí šéfkuchař

„Je zábavné, že záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani nevšiml,“ uvedl kuchař o skutečnosti, že francouzské a italské ušlechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vždy nadšeni ze všeho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovšem ujišťuje, že do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny „se zvláštním označením ‚kremelská kvalita‘“.

Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.

Pro koho je jeseter příliš drahá pochoutka - jakkoli podle šéfkuchaře se na Silvestru šetřit nesmí - může si dopřát alespoň „velmi dobré a laciné“ sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějších druhů tmavého chleba, spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.