Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzlo tradičních bufetů opět ožívá

  0:02aktualizováno  0:02
Praha - Stoupenci tradičních jídelních automatů a bufetů si stále mají z čeho vybírat. A to přesto, že mnohé tyto podniky začaly v uplynulých letech z centra města pomalu mizet, na nejslavnější pražský bufet - Korunu na Václavském náměstí -, nedalekou Družbu či Klas v Opletalově ulici můžou pamětníci pouze vzpomínat.

Nicméně  zájem o tento styl stravování nezmizel. Současné bufety a jídelny  rozhodně nemají nouzi o hosty. Využívá je nezanedbatelná  část z dvou set tisíc  lidí, kteří se přes den v centru  pohybují. Ne každý má totiž čas a chuť jít si v  poledne  na hodinu sednout do restaurace a dlouho čekat na nějaké jídlo.  

Restaurace v centru nabízejí hotová jídla přibližně v ceně  od padesáti do  osmdesáti korun. Ale často tam bývá plno a "hotovky"  jsou brzy  vyprodané.

Samozřejmě zákazníky lákají také  rychlá občerstvení v rozšířených  amerických řetězcích  Mc Donald's a KFC. Ne každý si však tento typ jídel  oblíbil.  Navíc v nich člověk utratí přibližně stejně jako v restauraci.  Pro  leckoho tak bufety zůstávají jednou z nejpřijatelnějších  možností, jak se,  alespoň někdy, stravovat. Některé jsou  příjemné a čisté jako klasické  restaurace, v jiných už  jsou prostředí i výběr jídla o poznání horší. Ale ve  všech  berou stravenky a vaří především česká jídla.

Tradiční  česká kuchyně
Nejvyhledávanější v centru  města je nejen díky  dostatečně velké kapacitě Havelská  koruna. Na strávníka čeká velmi příjemné a  prostorné  prostředí s dřevěnými obklady a bohatý výběr jídel především  tradiční  české kuchyně. V nabídce je nejen kolem třiceti  většinou masových jídel, kromě  toho je tu speciální výdejní  místo pro jídla sladká - několik druhů ovocných  knedlíků,  buchtičky se šodó či šišky s mákem. V nabídce jsou i zákusky  a osm  druhů kávy.

Sladká jídla stojí kolem čtyřiceti  korun, polévky od dvanácti do  šestnácti, k mání je i boršč  za pětadvacet korun. Ostatní hotovky stojí od  padesáti do  sedmdesáti korun. Na zapití lze zakoupit desítku Gambrinus a  dvanáctku Plzeň, první za čtrnáct, druhé za třiadvacet  korun.

Vyznavači  racionální stravy mohou využít salátový  bar, kde lze vybírat přibližně z  šestnácti druhů zeleninových  salátů v ceně patnáct korun za deset  deka.

Přestože kapacita  je přibližně 150 míst k sezení a dalších asi padesát  k  stání, v době obědů bývá dost plno. Ale obsluha lidem na  požádání  jídlo  zabalí s sebou.
Tradiční místo rychlého  stravování, které si buduje pověst  již desítky let, je jídelna  U Rozvařilů v ulici Na Poříčí.

Prostředí není  tak  luxusní jako v Koruně, sedí se na vysokých stoličkách u kovových  pultů, ale  výběr z klasické kuchyně je také velký.

Hotovky  stojí kolem pětačtyřiceti  korun. Například zabijačkový  guláš s knedlíkem přijde na čtyřicet korun. Dopřát  si  lze třeba i domácí jelítko nebo jitrnici za sedmnáct korun.  Na výběr je  několik druhů salátů, chlebíčky či zákusky  a několik druhů kávy. V jídelně není  příliš místa, ale  strávníci se většinou rychle "točí".

Hosté mohou platit  všemi druhy stravenek, ale na rozdíl od ostatních míst na  ně pokladní také  vracejí. "Jsme jediný pražský podnik,  který si stále drží svoji tradici, jako  tomu bylo v dřívějším  slavném automatu Koruna. A v poledne se sem nahrne i velká  kupa  úředníků v kravatách z nedaleké banky," prohlásil o své  jídelně Petr  Holík.

Čisto a útulno není všude
Mezi příjemné a čisté podniky v centru patří také bufet Apetit v Dlouhé ulici. Na  výběr mají od třiceti do čtyřiceti druhů jídel. Kromě těch klasických  nabízejí  také mnoho bezmasých zdravých jídel. Z přibližně  deseti až patnácti druhů  teplých jídel si lze vybrat také  ve vestibulu metra Můstek na Jungmannově  náměstí. Míst k  sezení je asi šedesát.

O mnoho horší prostředí je ve velké  jídelně v Hybernské ulici naproti Masarykovu nádraží. Jako  by se tady čas  zastavil před více než deseti lety. Hliníkové  pulty, ponurá velká místnost,  zašedlá podlaha i stěny, pomálu  návštěvníků. Chodí sem převážně dělníci z okolí.  Guláš  s knedlíkem stojí jedenačtyřicet korun, koupit si lze také  polévku a prejt  s bramborem a zelím za 46 korun.

"Chodím  sem, protože to je kousek a dám si  teplé jídlo za slušné  peníze. Neříkám, že to je vždycky extra dobrý, ale já  nejsem  vybíravý. Navíc se mi stalo, že když jsem přišel ve špinavých  montérkách  do hospody, koukali na mě jak na vraha," prohlásil  Petr Čuřík.

Jídelna v  ulici Na Poříčí 46 nabízí za  46 korun denní menu s polévkou, nápojem i zákuskem,  ale jídla  jsou vydávána na plastových talířích. Hlavní jídlo lze pořídit  už od  třiceti korun. Plzeňské pivo stojí 21, 90, Gambrinus  13,90. Vedoucí Zbyněk Pačes  si myslí, že hlavním lákadlem  by měly být především solidní ceny. "Přes poledne  bývá  celkem plno, ale obchodník nemůže být s návštěvností spokojen  nikdy," řekl  Pačes.

Zdravá a lehká strava
Některé  podniky se zaměřují na příznivce racionální stravy. Čisté  a moderní  prostředí je v restauraci Bona Vita v pátém patře  obchodního domu Bílá Labuť v  ulici Na Poříčí. Mají salátový  bar, kde se každý může obsloužit podle svého  gusta. Na jídelním  lístku je nejen například několik druhů sójové číny za  čtyřicet až padesát korun, ale také hovězí guláš za devětatřicet  bez přílohy.  Pouze jídla veganská na rostlinné bázi připravují  v samoobslužné restauraci  Country Life v Melantrichově ulici.  Salát si může každý namíchat. A protože je  na váhu i teplé  jídlo, tak plný talíř přijde na více než sto korun.

"Vím,  že  se najím zdravě, ale hlavně mi to hrozně chutná," uvedla  návštěvnice Patricie  Wolfová.

Vegetariánská restaurace  Govinda v Soukenické ulici nabízí  specifické jídlo vyznavačů  víry Hare Kršna s množstvím rýže a zeleniny.  Speciální  menu stojí pětasedmdesát korun, přidávat si každý může,  kolik  chce.

Asijská kuchyně
Velmi  oblíbené se  staly v poslední době u Pražanů také pokrmy  asijské kuchyně. Proto vzniká mnoho  různých čínských bufetů  a bister. V centru jsou například v pasáži Jalta u  Václavského  náměstí, Jungmannově a  Hybernské ulici či na Senovážném  náměstí.

Nabízejí především masové směsi s rýží  či nudlemi, vše za ceny kolem  šedesáti korun. Arabská bistra  jsou například v horní části Václavského náměstí,  na  Havelském náměstí či v ulici Spálené a Politických vězňů.

Na Vinohradech se učí jíst hůlkami

"Já  si dám..." objednává si host v čínském bufetu ve Slezské ulici jídlo, ale servírka Zhang Jianmei ho nenechá domluvit. "Kung pao s nudlemi?" usmívá se. Svoje hosty dobře zná. A obyvatelé Vinohrad už pro změnu výborně znají bufet Bei Dai Ho. V čase oběda a večeře ho obvykle zaplní mladí lidé, ale večer si sem pravidelně dojde pro kuře s rýží třeba i policejní hlídka.

Hospody v okolí mají už dva roky silnou konkurenci. "Dřív jsem chodíval vedle k Dandům, ale uznejte - tady se na mě obsluha směje, tam unuděně šklebí, tady jsou také větší a zdravější porce. A cenově vyjde čína a smažák úplně nastejno," vysvětluje své pravidelné návštěvy mladý právník Lukáš Beldík.

Malá restaurace přitom není nijak zázračná - po zdech visí kýčovité obrázky čínské krajiny, na polici svítí elektrický Buddha. Hraje čínská hudba a hosté si v malé frontě objednávají jarní závitky, opečené nudle, vepřové se sójovým tvarohem nebo kuře na szechuánský způsob. Jako v desítkách podobných pražských podniků.

Čím je tak přitažlivý právě ten ve Slezské? "To je jednoduché - viděli jste někdy milejší obsluhu?" odpovídá studentka z nedalekého činžáku Petra Moravcová.

Dvě mladé, vždy pečlivě upravené servírky tu pracují téměř nepřetržitě, každý den v týdnu do třiadvaceti hodin. Stále se smějí. "Nejsem unavená, mě to baví," říká stydlivě pětatřicetiletá Zhang Jianmei. Když má chvilku volna, přináší jednomu z hostů zadarmo hůlky. "Zkuste je, jsou moc doblý," překvapuje ho roztomilou češtinou. Žije tu čtyři roky, přistěhovala se z města Zhe Jiaag.

"Je dvakrát větší než Praha, ale tady se mi líbí moc - zatím jsem tu ještě neměla s lidmi vůbec žádné problémy," svěřuje se. 

Mladý medik Jiří Pudil vypráví ještě o jednom zvláštním kladu tohoto bufetu: "Na Silvestra jsem si spočítal, že jsem za rok vypil 999 piv. Před půlnocí jsem to chtěl zaokrouhlit co nejexotičtěji, a tak jsem si sem jednoduše došel pro jedno čínské." (ček)

Jídelní automaty, jako například tento v jídelně Na Poříčí, trochu připomínají školní jídelny: člověk vystojí větší či menší frontu, vezme si tác... I tak lze však ve srovnání s běžnou restaurací ušetřit čas i peníze, výběr jídel je široký. (13. ledna 2002)

Jídelní automaty, jako například tento v jídelně Na Poříčí, trochu připomínají školní jídelny: člověk vystojí větší či menší frontu, vezme si tác... I tak lze však ve srovnání s běžnou restaurací ušetřit čas i peníze, výběr jídel je široký. (13. ledna 2002)

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Řetězový most v Budapešti
100 POHLEDŮ: Skladiště pod elegantním mostem v Budapešti

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Lékaři na demonstraci ve Žlebech na Kutnohorsku symbolicky pohřbili místní...
Zástupci lékařů a lékáren v Rozstřelu vysvětlí, proč se pustili do stávky

Praktičtí lékaři se chystají ve středu protestovat proti byrokracii a podfinancování praxí. K nim se připojí i lékárníci, aby upozornili na ohroženou...  celý článek

Iniciativa Pestrá strava bez chemie učí školáky, jak si připravit zdravou...
Přibývá obézních dětí. Kopírují stravovací návyky rodičů, varují odborníci

Každé čtvrté dítě má nadváhu, každé sedmé je obézní a každé čtvrté dítě ze sta je dokonce extrémně obézní. Za tuto nepříznivou statistiku může špatný životní...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.