Na poctivost prodeje na předzahrádkách a v restauracích se při druhém festivalovém dnu zaměřili inspektoři České obchodní inspekce. Při jednom z kontrolních nákupů po nich vrchní chtěl 150 korun za skleničku drinku značky Campari. Ten ale podle lístku stojí jen 60.
"Za takováto porušení zákona udělujeme sankce v řádech desetitisíců až statisíců korun," řekl MF DNES ředitel inspektorátu ČOI pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč.
V jedné z kontrolovaných restaurací neměli vůbec váhu, takže si kontroloři říkali, kde se asi porce váží. Další provozovna sice váhu měla, ale i tak kontrolu z ČOI na porci hranolků ošidila o padesát gramů. Běžné bylo nedolévání nápojů na správnou míru.
Uplynulá sobota byla prvním festivalovým dnem, kdy se ČOI vypravila naostro do festivalových ulic zkontrolovat gastronomické služby nabízené návštěvníkům.
"Sedm podnikatelů neprošlo, dva porušili zákon dvakrát. To je hodně vysoké číslo. Někteří už měli hříšky z dřívějška, ale nepoučili se. Mimo jiné nalévali pod deklarovanou míru nebo nedodrželi hmotnost pokrmu," konstatoval Jan Řezáč.
Ještě před začátkem filmového svátku byl optimistický, protože loni se podnikatelé oproti předloňsku polepšili (více čtěte zde). Správní řízení ale nakonec čeká sedm ze šestnácti v sobotu kontrolovaných. Ti například předražili konzumace o částky 10 až zmíněných 90 korun.
Vytipovaný prodejce kontrolora poznal
Jeden z dvojice inspektorů si vytipoval mikrogril a pizzerii se zahrádkou, která je na dohled od festivalového paláce Thermal. Na kontrolní nákup ale nakonec nedošlo.
"Ahoj, pozdravuj syna, ještě hraje tenis?" prohlédl totožnost zaskočeného kontrolora ČOI jeden ze zaměstnanců mikrogrilu. Oba muži se totiž znali z minulosti.
U velkého stanu s logem pivovaru zajímalo inspektory, jestli mají prodavači vytárovanou neboli vyrovnanou váhu. Měli. Váha totiž po vložení prázdné plastové misky na jídlo ukazovala nula gramů.
Na závěr kontrolního nákupu pracovníci ČOI požádali o účet. Nejprve od jedné mladé brigádnice uslyšeli, že se to u nich v podniku nedělá. Naštěstí to slyšela prodavačka Pavlína Bílá. Chybu, která předloni stála jednoho stánkaře čtyři tisíce korun, ihned napravila.
"U nás se zákazníci nemusejí bát, jsme dlouholetí profesionálové," komentoval výsledek kontroly majitel pražské firmy Karel Chotek. V Karlových Varech je před Thermalem s občerstvovacím velkostanem poprvé.
Jinde už ale inspektoři tak spokojení nebyli. Mimo jiné na jedné předzahrádce v centru lázní zjistili chybějící nápojové lístky. Cenu nápojů se tak hosté dozvídají až při placení, což je pozdě.