Ke konci 44. týdne zaznamenali hygienici pouze 9 077 případů salmonely, zatímco za celý loňský rok bylo nemocných více než 18 tisíc.
Nižší výskyt je způsoben několika faktory. Především si lidé začínají více uvědomovat, jaké zásady je nutné dodržovat při přípravě jídla. "Češi se naučili lépe zacházet s potravinami, správně je skladovat a připravovat jídla," popsal iDNES.cz hlavní hygienik Michael Vít.
Salmonela v ČRÚdaje leden až září 2008 - 7 734 2007 - 14 511 2006 - 16 423 2005 - 23 595 2004 - 19 625 2003 - 18 593 2002 - 21 136 2001 - 23 702 2000 - 27 828 1999 - 31 581 Zdroj: Epidat |
Podle lékaře infekčního oddělení Fakultní nemocnice Motol Adama Vitouše se mohlo na snížení nemocných podepsat zvýšení kvality u nás dostupných potravin. Zlepšení je podle něj patrné zejména na úrovni obchodů a restaurací, zatímco u běžné populace se osvěta stále příliš nezlepšila.
Velkou zásluhu má propracovanější systém kontroly, kromě hygienických stanic kontrolují potraviny také státní veterinární správa a zemědělská a potravinářská inspekce, informoval hygienik.
Příští rok může být nemocných dvakrát tolik
I pokud zůstane letošní číslo pod průměrem, není vyhráno. "Infekční nemoci tady jsou a budou. Podobná je situace i se žloutenkou. Dlouhou dobu tady nebyla a pak se najednou objeví nějaký zdroj nákazy, který způsobí nárůst," popsal Michael Vít.
Situace ale podle něj vypadá příznivě, hygienici letos nezaznamenali salmonelu ani na dětských táborech. Do konce roku se číslo zřejmě ještě zvýší, pravidelně se to stává po nějakých delších svátcích, například po Velikonocích nebo Vánocích.
Bakterie salmonely se skrývají zejména v drůbežích výrobcích, v mase a vejcích. "Cokoliv drůbežího by se mělo jíst jedině tepelně zpracované. Dříve jedli lidi hodně i syrová vajíčka, což už se nyní moc nedělá," popsal iDNES.cz lékař Adam Vitouš. Bakterie mohou být i v dalších typech masa, není to ale tak běžné.
Podle Víta by si lidé měli dávat pozor také na to, aby při přípravě jídel nebylo "kontaminováno" jídlo již připravené.