Pokud ministr obědvá v soukromí, jídlo se tak důkladně neprověřuje. Včerejší oběd v pardubické restauraci však byl součástí oficiálního výjezdu, kdy ochranka kontroluje před jídlem mnohem víc než teplotu játrových knedlíčků.
"Ochranka se ohlásila den předem a zajímala se úplně o všechno. Dvě hodiny před obědem její členové obešli celý dům a vybrali vhodné stoly tak, aby zároveň mohli střežit ministra i vchod do restaurace," popisuje přípravy majitel restaurace.
Zatímco členové ochranky procházeli místnosti, hygienik prověřoval kuchyň.
"Svým teploměrem propíchl v kuchyni téměř všechno. Z jídel odebral vzorky, které musíme dva dny uchovat," říká majitel. Za necelou půlhodinu zkontroloval hygienik zmrzlinu, lahve minerálky a vybral pro ministra i víno.
To však byla jen první část bezpečnostních opatření. "Ochranka dohlížela v kuchyni i na celou další přípravu oběda. Nevadilo mi to, ale málokdo má rád, když mu někdo neustále kouká při práci pod ruce," přiznává kuchař, který pro ministra připravoval krůtí steak.
Práce ochranky však neskončila posledním soustem. "Sledují i to, kolik toho ministr snědl. Podle talířů řekli, že ministrovi zřejmě chutnalo," dodal majitel restaurace, ve které jedl i prezident Václav Havel.