Kasal: Vládní prohlášení je nadějný základ

Vedoucí představitelé ČSSD se po téměř šesti hodinách jednání shodli na nástinu vládního prohlášení odeslali ho stranám Koalice, s nimiž jednají o nové vládě. Původně osmistránkový návrh byl rozšířen, řekl po skončení jednání předseda ČSSD Vladimír Špidla. Zejména se jedná o kapitolu veřejné finance. Předsedkyně US-DEU Hana Marvanová poté sdělila, že návrh dostali všichni členové předsednictva její strany, nechtěla však prozradit, zda obsahuje i pasáže, které by byly pro její stranu při jednání o vládě nepřijatelné. Podotkla jen, že je v něm "spousta věcí na diskuzi".

"Poté, co si vyjasníme pozice se sociálními demokraty z toho může vzniknout ... docela dobrá vládní sestava," prohlásil Jan Kasal, který je horkým kandidátem na šéfa sněmovny. Zdůraznil však, že si dokument zatím je zběžně přečetl a jistě se bude o řadě bodů diskutovat.

"Na druhou stranu je ale z návrhu zřejmé, že sociálním demokratům šlo o to,  abychom vytvořili životaschopnou vládu," dodal. Ocenil rovněž, že nástin programového prohlášení je - jak řekl - "oproštěn od ideologického balastu".

Původní návrh vypracoval Rychetský
Původní osmistránkový návrh vypracoval vicepremiér a předseda vládní Legislativní rady Pavel Rychetský. Po sobotním jednání se text rozrostl o další dvě strany. Stranám Koalice byl nástin prohlášení zaslán na disketě.

Špidla vytrvale odmítal cokoliv říci k obsahu navrhovaného vládního prohlášení. Na naléhání novinářů pouze připustil, že otevřenými otázkami zůstávají daně a důchodová reforma. Naopak předpokládá, že se jednající strany shodnou na vstupu České republiky do Evropské unie, což považuje za "věc velkého strategického významu". Nepochybuje ani o shodě na boji proti korupci a velké kriminalitě. "Myslím, že se shodneme prakticky na všem," uvedl.

Na dotaz, zda existují některá témata, na kterých se sociální demokraté s lidovci a unionisty shodnout nedokáží, odpověděl, že takové body nezná. "Jsem přesvědčen, že návrh je rozumný a že Koalice bude ochotná jednat o kterémkoliv bodě, který je v textu uveden," dodal.

ČSSD má připraveno rovněž několik návrhů příloh, které mají 40 až 50 legislativních položek. Legislativní priority ale podle Špidly přijdou na řadu až poté, co se vyjednavači shodnou na společném programu.

Nejvíce pozměňovacích návrhů měl podle Špidly místopředseda Vladimír Škromach. Předseda jejich počet odhadl na dvacet. "Polovina z nich byla včleněna a polovina ne," poznamenal.

Škromach řekl, že je v dokumentu například posílení kolektivního vyjednávání sociálních partnerů, zaměstnanecký penzijní fond, penzijní připojištění, plošné přídavky na děti, zvýšení rodičovského příspěvku a každoroční finanční příspěvek pro studenty na nákup pomůcek.

Požadavek, aby senioři měli všechny léky zdarma, je v dokumentu formulován pouze obecně, uvedli Škromach i Špidla. Princip je podle Špidly jasný, každý musí dostat zdarma ty léky, které skutečně potřebuje. "To je náš přístup," dodal. Jednání se nezúčastnil místopředseda a ministr vnitra Stanislav Gross. Omluvil se podle Špidly z rodinných důvodů. Předseda připomněl, že Grossovi čekají rodinu.

Předsedu vítězné strany Špidlu pověřil sestavením nové vlády prezident Václav Havel v pondělí po volebním víkendu. Následující úterý Špidla oslovil strany Koalice. Další schůzka stranických lídrů ČSSD, unie a lidovců se má uskutečnit v pondělí večer. Jak by měla dlouho trvat společná jednání o vládním prohlášení, si Špidla netroufl odhadnout. "Doma řekněte, že do půlnoci budete doma," poznamenal žertem k délce pondělní schůzky s Koalicí, která se bude konat v Lidovém domě.

Předseda ČSSD Vladimír Špidla přijíždí na jednání ČSSD o návrhu vládním prohlášení.

Autoři: ,

Programátoři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Řecký soud začal po letech znovu...
Čeští programátoři unikli řeckému vězení, chtějí se však soudit dál

V Řecku hrozilo dvěma Čechům dvacet let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.  celý článek