Hradec Králové v poslední době pozoruje zvýšený výskyt potkanů v místech, kde je větší koncentrace restaurací. Právě ty si podle mluvčí společnosti Královéhradecká provozní Veroniky Bergerové stále častěji pořizují drtiče odpadů.
"V Hradci to je třeba v centru města ve staré zástavbě," říká Bergrová. Podle ní je přemnožení potkanů stoupající trend posledních let.
"Tvrzení o přemnožení hlodavců z důvodů drtičů je neopodstatněné, jelikož hlodavec musí potravu uchopit a hlodat, což v případě kašovité směsi z drtičů naředěné vodou není dost dobře možné," argumentuje Petr Chodura, jednatel firmy prodávající drtiče.
A nesouhlasí ani s tvrzením o rostoucích prodejích. "Drtiče se nyní prodávají jen sporadicky a pouze do domácností, které mají minimální procento drceného potravinového odpadu, což nemůže čistička ani zaznamenat. Zájem ze strany restaurací je minimální vzhledem k neoprávněným zamítavým stanoviskům kanalizací při kolaudacích," namítá Chodura.
Vypouštění kuchyňského odpadu do kanalizace limituje kanalizačního řád, přípustná koncentrace je 500 miligramů na litr.
"Při instalaci drtiče kuchyňského odpadu s následným vypouštěním zdrtků do veřejné kanalizace odpadní vody limit výrazně překračují," dodala Bergrová.
jak to funguje u nás a v zahraničíNázor Moravské vodárenské, a.s.: Lidé si pořizují drtiče odpadů, protože je pro ně spláchnutí zbytků do výlevek jednodušší a pohodlnější. To platí především pro objekty stravování jako jsou restaurace, vývařovny, hotely atd. Tento trend je ve státech západní Evropy obvyklý, jenomže tam je struktura kanalizační sítě koncipována tak, aby kuchyňský odpad zvládla. V ČR je situace složitější. Profily kanalizačních přípojek a kanalizací nejsou dimenzovány pro odpady vznikající používáním drtičů a mnohde nemají vzhledem k terénu dostatečný spád. Dochází k zanášení kanalizace usazenými pevnými látkami na které se dále váží zejména tuky. Tím je omezen průtok kanalizace, u přípojek až do úrovně plné neprůtočnosti. Úhradu nákladů spojených s likvidací havárie může v oprávněném případě provozovatel uplatnit u původce havárie. Používání drtičů pozitivně ovlivňuje životní prostředí, což dokládají dlouholeté zkušenosti zemí, kde se drtiče staly běžnou součástí domácností a zároveň celého systému odpadového hospodářství. Navíc byly v Kanadě a mnoha zemích Evropské unie prováděny dlouhodobé studie s vysokou informační a statistickou hodnotou, které jednoznačně potvrzují, že drtič potravinových odpadů je jedna z nejlepších alternativ recyklace biologicky rozložitelného komunálního odpadu. |
Jinde potkani nejsou, ale drtičky vadí
Redakce iDNES.cz oslovila i další kanalizační firmy. Podle mluvčí společnosti Moravská vodárenská je odpad z kuchyňských drtičů z hlediska vyhlášky považován za biologicky rozložitelný kuchyňský odpad z kuchyní a stravoven a nikoli odpadní vodu. "Kanalizace pro veřejnou potřebu však slouží pro odvod odpadních vod a nikoli odpadu," řekla iDNES.cz Helena Koutná.
Pokud někdo nadlimitní množství kuchyňského odpadu do kanalizace vypouští, mohou se společnosti bránit tím, že podají podnět k zahájení řízení na příslušný odbor životního prostředí. Neukázněnému zákazníkovi pak hrozí pokuta.
"Po prokázání zvýšeného organického znečistění odpadní vody z příslušného zařízení," dodal Antonín Jágl z firmy Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.
Jenže podle prodejce Chodury je i takové měření problematické. Muselo by se provádět dlouhodobě a průměrovat, což by podle něj výslednou koncentraci srazilo.
Používat kuchyňské drtiče je oficiálně možné, mezi vnitřní kanalizací objektu a kanalizací veřejnou však musí být odlučovací zařízení, na kterém se zachytí odpady, jež do sítě nepatří.
Zachycených kalů se lze zbavit v kontejnerech na směsný odpad. Do kanalizace kromě zbytků jídel, ovoce či zeleniny a dalších potravin nepatří ani toxické látky, ropné produkty, oleje včetně fritovacích tuků, různá rozpouštědla, kyseliny a louhy, zbytky barev, zahradní a domácí chemie a nespotřebované léky.
potkaniPotkani znamenají pro člověka velké zdravotní riziko. Kromě jiných nemocí od nich hrozí například leptospiróza, nepříjemné horečnaté onemocnění, kterým se člověk může nakazit i z potravin potřísněných výkaly nebo močí myší či potkanů. Potkani jsou velmi zdatní a plodní, vytlačili i dříve obvyklejší krysu. |