Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kamzík bělák

  12:22
- Kamzík bělák je severoamerickým protějškem našeho kamzíka horského. Stejně jako on žije na strmých horských svazích a je skvěle přizpůsoben k chladu a sněhu. Jeho původním domovem je jihovýchodní Aljaška, jižní Yukon a jihozápad státu Mackenzie až po Idaho, Oregon a Montanu, byl však úspěšně vysazen i v dalších severoamerických horách. Jeho velikost se poměrně značně liší v různých oblastech areálu - samec může měřit v kohoutku až 122 cm a dosahovat hmotnosti 140 kg. Samice jsou menší, vysoké nejvýš kolem 90 cm s hmotností do 60 kg, jinak se však od samce neliší.

Bělák má natolik typický vzhled, že si ho nelze splést s žádným jiným kopytníkem. Pevně stavěné tělo je proti mrazu a větru chráněno hustým krémově bílým kožichem s dlouhou podsadou a hrubými pesíky, které jsou na krku a plecích tak dlouhé, že tvoří hřívu. Spodní část nohou je sice porostlá jen kratičkou srstí, aby se na ni nelepil sníh, ale na horní části nohou tvoří dlouhá srst jakési pumpky. Charakteristické jsou pro běláka i rohy - uhlově černé, ostré, dlouhé 15-25 cm a mírně zahnuté dozadu. Nosí je samec i samice.
Jako každý kamzík cítí se i bělák nejlépe na strmých, téměř kolmých svazích hor. Má neobvykle široká a krátká kopyta, jejichž mírně vydutá spodní strana s ostrými okraji dokonale přilne ke skalnímu i zledovatělému povrchu,  a tak bělák s nepochopitelnou lehkostí a elegancí  zdolává i stěny, které se zdají být příliš hladké i pro rosničku.
V drsných podmínkách, ve kterých běláci žijí, se pospolitému životu nedaří. Jsou to spíše samotářská zvířata a pohromadě se drží jen samice s mládětem. Samec i samice obývají určité teritorium, které si označují výměškem pachových žlaz, které jsou umístěné na temeni hlavy u kořene růžků. Nevydávají se na žádné daleké cesty. V době nedostatku potravy a v době rozmnožování spolu svádějí běláci souboje, i když ne nijak často.  Jejich potyčky jsou poměrně prudké, bez dlouhých úvodů, které nejsou v nepřístupném terénu možné.
Samice je březí asi 180 dní a rodí obvykle jen jedno mládě. Jako u všech kopytníků je schopno se záhy po narození postavit a již během asi dvou hodin následuje matku všude, kam se pohne. Samice svého potomka neohroženě brání.
V pražské zoo v současné době chováme pár kamzíků běláků, který obývá skalnatý výběh v dolní části zahrady. Jsou to mladá zvířata pocházející ze zoologických zahrad - samec se narodil v Bernu, samice v Tierparku Berlín.

Správná odpověď z minulého kola byla za a. Mirikina nosí mládě napřed na břiše, potom za hřbetě.  Dvě vstupenky do pražské zoo vyhrává Edita Novotná z Prahy 6. Své odpovědi na následující otázku pište do 24. května na adresu: Pavla.Mateju@mafra.cz

Soutěžní otázka:
Které rohy na obrázcích patří kamzíku bělákovi?

 

Které rohy patří Kamzíku bělákovi?

Kamzík bělák flegmaticky přežvykuje, hledíc přitom do naší kamery.

Kamzík bělák sešel ze skály, aby se nažral a napil.

Kamzíci běláci v pražské zoo.

Kamzíci se, jak známo pohybují po příkrých skalách s lehkostí, kterou jim můžeme závidět.

Kamzíci v pražské zoo mají pro sebe velikánskou stráň.

Autor:


Pelikán v Rozstřelu: Varování před půjčkami jako u cigaret? Nejsem proti





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.