Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kampaň láká turisty do českých restaurací na svíčkovou či karbonát

  3:33aktualizováno  3:33
Po dvaceti letech, kdy v zemi kralovaly jídelníčkům víceméně jen guláš a smažený sýr, rozjela státní agentura CzechTourism kampaň CzechSpecials. Novým lákadlem nejen pro zahraniční turisty se mají stát "regionální speciality" jako špetrnky, brčálka, kasoto, couračka, karbonát a štrachanda. A samozřejmě svíčková.

Svíčková na smetaně je jedním z jídel, které musí registrované restaurace vařit kromě některé z regionálních specialit. | foto: Stockfood.cz

Kampaň má vést restaurace k vaření tradičních a často zapomenutých českých receptů, a lidi, aby na regionální jídla chodili. "Za první dva měsíce se k akci připojilo už 26 restaurací a dalších dvacet čeká na registraci," oznámil mluvčí CzechTourism Filip Remenec.

CzechTourism má ambici "označkovat" do konce roku patnáct restaurací v každém kraji, ale projekt bude pokračovat i v dalších letech. "Státem uznané" speciality vyhledala Asociace kuchařů a cukrářů. "Prozkoumávali jsme kuchařky našich babiček. Podnikli jsme docela velké pátrání," vysvětluje prezident asociace Miroslav Kubec.

Svíčková je národním pokrmem

Některá jídla zažívají "obnovenou premiéru" po desítkách let, kdy se nevařila. Podmínkou je, aby restaurace vařila jedno regionální jídlo plus svíčkovou, kterou porota vybrala jako hlavní národní pokrm.

Svíčková překvapivě porazila vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím. "Vedli jsme o tom dlouhou debatu," doplnil Kubec. Svíčková se podle něho prosadila i s ohledem na cizince, které může odradit knedlo vepřo zelo jako moc tučné jídlo.

Na vysvětlenou k úvodu: pod názvem štrachanda se skrývají zapečené brambory s houbami (recept z Plzeňska), špetrnky jsou zase jednohubky ze švestek zabalených do slaniny (z Valašska), karbonát je roštěnec na pivu a brčálka polévka s listy šťovíku (obojí z Plzeňska).

Dál se v nabídce najde třeba i polévka kyselo známá z večerníčku Krkonošské pohádky, kde se Trautenberk rozčiluje, že to "kyselo je moc kyselý". Nechybí ani kanec se šípkovou omáčkou proslavený Slavnostmi sněženek Bohumila Hrabala.

Recepty našich babiček

Příslušné restaurace jsou označeny logem kampaně. Turista najde seznam na stránce www.czechspecials.cz. Je mezi nimi restaurace pětihvězdičkového hotelu S.E.N. v Senohrabech, ale i lidověji působící restaurace U Bulánka v Batňovicích v Podkrkonoší. Na internetu jsou k mání i recepty.

Certifikát získal například Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem, který nabízí právě špetrnky a polévku valašskou kyselici. Čeněk Kuba, vedoucí Restaurantu Sušil, říká, že regionální jídla jsou pracnější než klasické menu.

"Hospoda má díky nim příležitost odlišit se od ostatních a odolat konkurenci," myslí si Kuba. Regionální speciality nemají "speciální cenu". Kuba se snaží je nabízet za průměrné ceny ve svém podniku – kolem stokoruny.

Vybrané recepty ukazují, že staročeská kuchyně není ve skutečnosti tučná a nezdravá, jak se o ní traduje. Typický příklad – zdravá pohanková kaše. "Na jídlech poznáte, co ve kterém kraji rostlo, v Podkrkonoší se třeba hodně setkáte s jídly z brambor," říká Dana Obermajerová, která vyučuje gastronomii v hotelové škole.

Staročeské pokrmy se mohou podle Obermajerové uchytit i proto, že Čechům už zevšedněla italská a vůbec středomořská kuchyně, která tu vedla v posledních letech.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nová kniha vychází z cyklu iDNES.cz 100 pohledů na Česko.
Portál iDNES.cz má první publikaci. Projekt 100 pohledů vychází knižně

Server iDNES.cz má první knihu. Vznikla z unikátního projektu 100 pohledů na Česko, který si během dvou let, kdy je publikován na stránkách iDNES.cz, našel...  celý článek

Iniciativa Pestrá strava bez chemie učí školáky, jak si připravit zdravou...
Přibývá obézních dětí. Kopírují stravovací návyky rodičů, varují odborníci

Každé čtvrté dítě má nadváhu, každé sedmé je obézní a každé čtvrté dítě ze sta je dokonce extrémně obézní. Za tuto nepříznivou statistiku může špatný životní...  celý článek

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek po jednání celostátního výboru KDU-ČSL (18....
Peníze, které necháme rodinám, nikdo nevytuneluje, říká Bělobrádek

Máme své návrhy na pomoc rodinám s dětmi spočítané na šedesát miliard, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Tyto peníze zůstanou v rodinách, nikdo je...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
VEDOUCÍ KVALITY, AUTOMOTIVE

Grafton Recruitment Praha
Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.