Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kampaň láká turisty do českých restaurací na svíčkovou či karbonát

  3:33aktualizováno  3:33
Po dvaceti letech, kdy v zemi kralovaly jídelníčkům víceméně jen guláš a smažený sýr, rozjela státní agentura CzechTourism kampaň CzechSpecials. Novým lákadlem nejen pro zahraniční turisty se mají stát "regionální speciality" jako špetrnky, brčálka, kasoto, couračka, karbonát a štrachanda. A samozřejmě svíčková.

Svíčková na smetaně je jedním z jídel, které musí registrované restaurace vařit kromě některé z regionálních specialit. | foto: Stockfood.cz

Kampaň má vést restaurace k vaření tradičních a často zapomenutých českých receptů, a lidi, aby na regionální jídla chodili. "Za první dva měsíce se k akci připojilo už 26 restaurací a dalších dvacet čeká na registraci," oznámil mluvčí CzechTourism Filip Remenec.

CzechTourism má ambici "označkovat" do konce roku patnáct restaurací v každém kraji, ale projekt bude pokračovat i v dalších letech. "Státem uznané" speciality vyhledala Asociace kuchařů a cukrářů. "Prozkoumávali jsme kuchařky našich babiček. Podnikli jsme docela velké pátrání," vysvětluje prezident asociace Miroslav Kubec.

Svíčková je národním pokrmem

Některá jídla zažívají "obnovenou premiéru" po desítkách let, kdy se nevařila. Podmínkou je, aby restaurace vařila jedno regionální jídlo plus svíčkovou, kterou porota vybrala jako hlavní národní pokrm.

Svíčková překvapivě porazila vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím. "Vedli jsme o tom dlouhou debatu," doplnil Kubec. Svíčková se podle něho prosadila i s ohledem na cizince, které může odradit knedlo vepřo zelo jako moc tučné jídlo.

Na vysvětlenou k úvodu: pod názvem štrachanda se skrývají zapečené brambory s houbami (recept z Plzeňska), špetrnky jsou zase jednohubky ze švestek zabalených do slaniny (z Valašska), karbonát je roštěnec na pivu a brčálka polévka s listy šťovíku (obojí z Plzeňska).

Dál se v nabídce najde třeba i polévka kyselo známá z večerníčku Krkonošské pohádky, kde se Trautenberk rozčiluje, že to "kyselo je moc kyselý". Nechybí ani kanec se šípkovou omáčkou proslavený Slavnostmi sněženek Bohumila Hrabala.

Recepty našich babiček

Příslušné restaurace jsou označeny logem kampaně. Turista najde seznam na stránce www.czechspecials.cz. Je mezi nimi restaurace pětihvězdičkového hotelu S.E.N. v Senohrabech, ale i lidověji působící restaurace U Bulánka v Batňovicích v Podkrkonoší. Na internetu jsou k mání i recepty.

Certifikát získal například Restaurant Sušil z Bystřice pod Hostýnem, který nabízí právě špetrnky a polévku valašskou kyselici. Čeněk Kuba, vedoucí Restaurantu Sušil, říká, že regionální jídla jsou pracnější než klasické menu.

"Hospoda má díky nim příležitost odlišit se od ostatních a odolat konkurenci," myslí si Kuba. Regionální speciality nemají "speciální cenu". Kuba se snaží je nabízet za průměrné ceny ve svém podniku – kolem stokoruny.

Vybrané recepty ukazují, že staročeská kuchyně není ve skutečnosti tučná a nezdravá, jak se o ní traduje. Typický příklad – zdravá pohanková kaše. "Na jídlech poznáte, co ve kterém kraji rostlo, v Podkrkonoší se třeba hodně setkáte s jídly z brambor," říká Dana Obermajerová, která vyučuje gastronomii v hotelové škole.

Staročeské pokrmy se mohou podle Obermajerové uchytit i proto, že Čechům už zevšedněla italská a vůbec středomořská kuchyně, která tu vedla v posledních letech.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Grafomotorička Martina Simonidesová.
Některé děti neumí správně psát, radši sedí u televize, říká grafomotorička

Stovky dětí se učí nejen správně mluvit u logopeda, ale i správně psát a držet tužku v ruce u grafomotorika. „Třetina předškoláků by potřebovala intenzivně...  celý článek

Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Brně (10. března 2017)
Chovanec chtěl omluvu od Pelikána za slova, že policie ovlivňuje volby

Slova ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že policie se žádostí o vydání Andreje Babiše snaží ovlivnit volby, vyvolala spor s ministrem vnitra Milanem...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Ke kůrovci se přidala vichřice. Z Bruntálska postupně mizí lesy

Místo klidu a čerstvého vzduchu lesní dělníci a těžká technika. V lesích na Bruntálsku se kromě těžby kůrovcového dřeva likvidují škody po vichřici z minulého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.