Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kambodžskému exportu krysího masa se daří, ve Vietnamu je lahůdkou

  21:16aktualizováno  21:16
Na hranicích Kambodže s Vietnamem se daří obchodu s krysami. Kambodžané je chytají na rýžových polích a prodávají je přes hranice. Cena za posledních patnáct let vzrostla více než na desetinásobek. Vietnamci totiž krysí maso považují za delikatesu.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ve většině světa jsou krysy stejně jako potkani nahlíženy jako přenašečky nemocí. Ne tak v jihovýchodní Asii. Především Vietnamci pokládají krysy rýžové (rattus argentiventer) za zdravou lahůdku kvůli jejich životu ve volné přírodě a většinou ekologické stravě.

Sezóna lovu krys přichází po rýžové sklizni mezi červnem a červencem, kdy krysy nemají co jíst. „Nedostatek potravy spolu se sezónními dešti nutí hlodavce přesunout se do vyšších poloh a díky tomu je lovci snadněji chytí do připravených pastí,“ říká místní farmář Čchoen Čchim. Kambodžané každý den mezi rýžovými poli odchytnou desítky tisíc živých krys rýžových, které poté prodávají.

„Divoké krysy jsou velmi odlišné, protože jedí jinou stravu,“ vysvětlil farmář BBC rozdíl mezi krysami z rýžových polí s jejich městskými příbuznými, které pokládá za velmi nezdravé k přípravě jídla. „Běžné krysy jsou špinavé a mají na kůži svrab, proto je nechytáme,“ říká Čchim.

Když je dobrý den, pochytá farmář tolik krys, že vydají na 25 kilo masa. Ty prodá místnímu obchodníkovi. Sám toto maso moc nejí, podle něj chutná trochu jako vepřové.

Vietnamci chtějí velké a tlusté krysy

„Prodáme krysy, získáme peníze a koupíme si raději ryby,“ vysvětluje další Kambodžan Čin Čon. Většina krys je exportována do Vietnamu. Čeng An tráví denně čtyři hodiny na motocyklu s klecemi plnými krys, které vozí na hranice s Vietnamem. „Je to dobré maso. Můžeme ho připravit na různé způsoby. Ve Vietnamu jsou krysy velmi drahé a v Kambodži jsou velmi levné,“ řekl.

Když je sezóna chytání krys, dopraví Saing Sambouová každé ráno do Vietnamu dvě tuny krys. V posledních patnácti letech se obchod znásobil téměř desetkrát. Dříve kilo krysího masa prodávala v přepočtu za čtyři koruny, nyní se cena vyšplhala na 53 korun za kilo. Poptávka každý rok roste. Podobně jako většina Kambodžanů ani ona běžně krysy nejí, nicméně tvrdí, že jsou stoprocentně zdravé pro konzumaci.

„Myslím, že krysy jsou zdravější než kuřata a kachny,“ upozorňuje na chov zvířat v prachu a jejich šlechtění. „Krysy jedí jen kořínky a rýži,“ vychvaluje krysí maso.

Thuong Tuanová, která krysy na vietnamské hranici prodává, říká, že si k ní Vietnamci chodí hlavně pro největší kusy. „Lidé přicházejí z daleka. Chtějí ty velké a tlusté,“ říká a doplňuje: „Je to chutnější než vepřové.“

Hean Vanhorn z kambodžského ministerstva zemědělství tvrdí, že obchod s krysím masem pomáhá chránit rýžová pole. „Chytání krys a jejich prodej přispívá k prevenci před zničením rýže,“ upřesnil.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.