Norma Evropské unie povoluje v drůbežím mase dvě jednotky dioxinů na gram tuku.
Ve Štruplových kachnách naměřili odborníci třiadvacet těchto jednotek dioxinů a 99,5 jednotky polychlorovaných bifenylů.
"Znamená to, že ta zvířata jsou nepoživatelná a shodujeme se s výsledky státní veterinární správy, která tady dělal výzkum v listopadu 2002," uvedl pracovník Ekologického právního servisu a Greenpeace Miroslav Šuta.
Organizace jako hygienická stanice nebo inspekce životního prostředí tyto výsledky doposud neviděly a přislíbily jejich zhodnocení.
"Zatím se k tomu nemohu vyjádřit, ale pakliže rozbory dělala laboratoř Abys Varilab, tak je pokládám za validní a nepochyboval bych o nich," uvedl ředitel Okresní hygienické stanice Jan Kozák.
"Je to skutečně akreditovaná laboratoř, kterou si vybral i hlavní hygienik pro výzkumy," dodal Kozák.
Další podrobnosti a závěry z tohoto výzkumu a komentáře k němu chtějí ekologové, inspekce životního prostředí a hygienici zveřejnit v nejbližší době.