Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jihlava chce změnit socialistické monstrum

  21:54aktualizováno  21:54
Jihlava - K nepoznání by se měl podle představ jihlavského magistrátu změnit zdejší amfiteátr a jeho okolí. To, zda a kdy se v lesoparku Heulos, rozsáhlém zeleném prostoru takřka v centru padesátitisícového města, objeví místo rozpadajícího se socialistického monstra nové zastřešené jeviště s výklopným plátnem letního kina, sportoviště a celá plocha se změní ve skutečnou zónu odpočinku, však bude zřejmě záležet především na finančních možnostech města.

Celá akce totiž nebude stát méně než čtyřicet milionů, dalčích patnáct potom spolkne souběžná, státem dotovaná revitalizace toku říčky Jihlávky. "Letos bude zpracována projektová dokumentace na celý areál. Na příští rok se pak plánuje uvolnění první částky na samotnou realizaci. Předpokládané dokončení je však závislé na tom, kolik peněz budou zastupitelé každoročně uvolňovat," uvedl Vít Zeman z městského Útvaru hlavního architekta.

Myšlenka znovuoživení části údolí říčky Jihlávky v úseku pod zoologickou zahradou byla vzkříšena v uplynulém roce, kdy vedení města vyzvalo architekty k zamyšlení se nad funkcí amfiteátru a přilehlé říční nivy. "V tomto případě jdou zatím tak trochu proti sobě dvě snahy. Jeden proud se snaží zachovat čistě přírodní ráz, druhý prosazuje oživení této části města sportovními a kulturními aktivitami," představil tehdy akci Vratislav Výborný, dnes primátor, tehdy ještě starosta Jihlavy.

Přes to, že zřejmě není před blížícími se komunálními volbami příliš pravděpodobné, že by se zastupitelé rozhodli uvolnit tolik peněz najednou, má již magistrát alespoň jasno v tom, jak by se měla tato část města změnit. Poté, co se sešly návrhy čtveřice řešitelských týmů, rozhodli městští radní i zastupitelé o kompromisním řešení a Heulos by tedy měl nabízet jak odpočinek v přírodě, tak možnost kulturních a společenských akcí pro větší počet lidí.

"Jihlava nemá jako krajské město větší prostor pro shromažďování lidí a proto se zadání pro tuto část změnilo. Jedním ze základních požadavků magistrátu proto bylo zachování letního kina a znovuoživení celého kulturního prostoru prostoru kolem. Druhým prvkem pak bylo zkoordinování s projektem revitalizece říčky Jihlávky, díky jemuž přibude po odtrubnění řeky v bezprostředním okolí amfiteátru nový fenomén voda," představuje svoje řešení dvojice jihlavských architekrů Martin Laštovička a Vít Doležel, kteří byli jako jediní z řešitelů městem pověřeni rozpracováním svého společného konceptu.

Před koncem uplynulého roku tak vznikla podrobná studie architektonických změn amfiteátru a přilehlých území, s níž se mohou zájemci seznámit na internetových sránkách jihlavského magistrátu. Zde je možné i klást dotazy, či vznášet připomínky k navrhovanému řešení. "Chceme, aby se k tomu lidé vyjadřovali a my znali názor těch, kterým bude celý areál sloužit. Zatím však příliš velký ohlas není," komentoval Martin Laštovička.

Chceme Heulos zlidštit, říkají architekti
Výjimečnost a hodnotu velkých zelených ploch takřka ve středu města, odpovědnost a snahu o co možná co nejlepší využití nabízeného potenciálu zdůrazňují dva mladí jihlavští architekti Vít Doležel a Martin Laštovička, tvůrci řešení úprav amfiteátru a přilehlých ploch v jihlavském lesoparku Heulos. "Je to velmi hodnotné území takřka přímo v centru města a je proto je třeba zachovat aktivity, které zde už jsou a případně je ještě doplnit o další," říkají.

Při své práci vycházela vybraná dvojice architektů i z projektu úpravy koryta Jihlávky, které by po jejich uskutečnění mělo být schopno pojmout stoletou vodu. "Na rozdíl od současného stavu, kdy je zde řeka vedena v trubkách, si myslíme, že voda by měla určovat charakter celého údolí. Stejně tak by měla zmizet nepřirozená bariéra, tvořená nyní mohutnou stavbou plátna letního kina," vysvětlil Martin Laštovička. Kromě zdůraznění role řeky tak zůstává klíčovou částí úprava amfiteátru, projektovaného pro monstrózní socialistické oslavy. "Naší hlavní myšlenkou je proto odhmotnění plátna. Zachováváme objekt letního kina jako takový, ale radikálně rušíme pomocné objekty, které tam vlastně ani nemají co dělat," řekl Martin Laštovička.

"Hledali jsme proto vizi, která by vnesla do zachovalého kovového skeletu plátna novou architekturu a zároveň smysluplnou funkčnost. Myslíme si, že by tato budova měla dostat svůj vlastní život bez ohledu na sezónní a výjimečné akce v amfiteátru. Stávající podstavec plátna by proto měl pro navrhovaném přestavění mít podobu lodi, v níž by byla ukryta malá restaurace a servisni prostory. Spolu s konstrukcí stožárů by pak celé plátno mělo vypadat jako plachetnice," objasnil Laštovička.

Namísto současného pevného plátna tak návrh představuje odpláštění konstrukce a jejího využití pro sklopné plátno, využívané i jako střecha jeviště. "Příhradová ocelová konstrukce je nyní skryta pod vlnitým eternitem a my ji vlastně jen očišťujeme. Nejpodstatnější je však to, že se celý prostor zprůhlední a otevře," zdůraznili architekti.

Spolu s plátnem by se mělo změn dočkat i hlediště a prostor za plátnem. "S mírnými úpravami ponecháváme i kamennou část hlediště. Vzhledem k předimenzované kapacitě navrhujeme zrušit vrchní betonové stupně a svah upravit jako park," vysvětluje Vít Doležel. V odpočinkovou zónu by se pak měl změnit prostor za plátnem, kam bude převedena cesta, dnes vedoucí mezi jevištěm a hledištěm. V místech, kde je dnes Jihlávka v trubkách, bude v rámci protipovodňových opatření umístěn vakový jez a zvýšením hladiny zde vznikne rybníček.

Další významný zásah předpokládá architektonická studie do dopravního řešení. Celá páteřní komunikace je nyní vedena blíže říčky Jihlávky tak, aby nerozdělovala areál. Na druhou stranu od cesty budou přesunuta i sportoviště a volná plocha pro rozbití cirkusu. "Dnes málokdo ví, že o dvacet metrů dále teče nějaká řeka. Proto my vytváříme souvislou nivu řeky a respektujeme i požadavky ochrany přírody. Lidé, kteří sem budou chodit na procházky, budou moci s vodou komunikovat tak, jak je tomu již nyní u zoologické zahrady," míní architekti Doležel a Laštovička. Celý tento prostor by tak měl vyhovovat všem druhům využití. "Nejpřírodnější část bude představovat niva Jihlávky, pro aktivní vyžití poslouží sportoviště s dětskými hřišti a pro kulturu a společenské akce zde bude amfiteátr," uzavřeli architekti.

Grafický návrh změn jihlavského amfiteátru Heulos.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Otázka pro prezidenta, projekt iDNES.cz
Otázka pro prezidenta: Ptáme se, kdy by vítěz voleb neměl být premiérem

Do parlamentních voleb zbývají necelé dva měsíce. Přestože na ně povinnost jmenovat novou vládu ještě nepadne, uchazečů o Hrad se v dalším kole projektu Otázka...  celý článek

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...
Miloše bych neodmítl, říká ke své kandidatuře František Ringo Čech

Vedení Strany práv občanů před dvěma týdny rozhodlo, že jejich superlídrem do podzimních voleb bude hudebník František Ringo Čech. O pomoc ho prý požádal...  celý článek

Petr Horký je organizátor akce Mýdlo na Hradě. (23. 8. 2017)
Rád bych na Mýdlo na Hradě pozval i pana Ovčáčka, říká organizátor Horký

Režisér cestovatelských a dokumentárních filmů usiluje už dva měsíce o to, aby mohl v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat Mýdlo na Hradě. Jenže 400...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.