„Ne vždycky lidem v nemocnici úplně chutná. Není to tím, že by jídlo nebylo dostatečně kvalitní. Mnozí z nás jsou zvyklí příliš solit a kořenit. Strava v nemocnicích ale není příliš pestrá, opakuje se velmi omezená nabídka zvlášť u snídaní a večeří,“ uvedl při úterním představení výsledků aktuálních kontrol ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).
České porodnice podceňují kvalitu stravy, postrádá potřebnou energiiKompletní výsledky testu a další články k tématu si můžete zakoupit v elektronickém archivu MF DNES pod tímto odkazem. |
Kontrola se konala ve 33 nemocnicích, 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Hlavní hygienik Vladimír Valenta nechtěl výsledky blíže komentovat. Podle něj kontroloři naráželi na nedostatky „v jednotlivých případech, ne komplexně“. Valenta dodal, že to byl pilotní projekt, který měl úroveň a pravidla stravování ověřit a nastavit.
„Ve čtvrtině porodnic bylo jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, vyšším obsahem soli, nesprávným poměrem živin,“ řekl ministr. Jeho slova tak potvrzují i výsledky loňského textu MF DNES, v němž se projevily stejné nedostatky. Tedy že jídlo, které dostávají ženy v tuzemských porodnicích, má malou energetickou hodnotu, je často přesolené, chybějí bílkoviny, ovoce a zelenina.
V testu osmi nemocnic tehdy nejlépe dopadla porodnice v Benešově, nejhůř paradoxně pražský Apolinář, tedy nemocnice specializovaná právě na porody.
Podívejte se na výsledky loňského testu MF DNES:
11. září 2014 |
Ředitelé dostanou doporučení, nastínil řešení ministr
Podle ministra Němečka ředitelé zařízení nyní dostanou „zpětnou vazbu“, jak by se jídlo mělo připravovat. Šéf zdravotnictví věří, že pak ubude stížností pacientů na nemocniční stravu. Valenta podotkl, že hygienici nyní mají metodiku a stravování v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb budou běžně sledovat.
Které porodnice doporučují maminky? |
Řešení situace ministr slíbil už návaznosti na zmíněný test MF DNES. „Jestli test ukazuje, že jsou nutriční hodnoty na padesáti procentech a méně, je to skutečně alarmující a určitě se tím budeme zabývat,“ uvedl tehdy Němeček.
Kontroloři se pravidelně zaměřují ale i na restaurace, jídelny či bistra. Loni provedli 26 120 kontrol, letos od ledna do dubna 7 382. V minulém roce za porušení pravidel a předpisů udělili 5 359 pokut za celkem víc než 12,83 milionu korun. Letos za první čtyři měsíce to bylo 1 364 sankcí za 3,8 milionu Kč.