Jelen evropský, pro potěchu i na maso

Jelen evropský, pro potěchu i na maso | foto:  Petr Topič, MAFRA

LETNÍ JÍZDA: Nejdřív uděláš selekci. Dobrýho necháš, špatnýho mlaskneš

  • 26
Jiří Hosnedl ráno vstane, vezme dalekohled a z okna vily na kopci obhlédne farmu. Výhled nemá na dobytek, ale na jeleny, daňky a muflony. Tady v Racově u Boru se mu jich prohání na tři sta.

Určit, jaký je jejich přesný počet, není jednoduché. Od loňského roku, kdy firma, pro niž pracuje, areál koupila, určitě přibylo od každého druhu čtyřicet kusů. Zároveň koupili okolní pozemky a rozšířili farmu na současných 65 hektarů. A chtějí růst dál.

Zatím velikost odpovídá počtu kusů. Do budoucna však budou muset početní stavy řešit. Však je taky celý projekt zaměřený na chov lesní zvěře. Smyslem je zásobovat trh zvěřinou. Zatím sem ale jezdí majitel farmy hlavně relaxovat.

Do budoucna chce farma zřídit i jatka. „Chceme jednak produkovat čerstvou zvěřinu a také nabízet lovcům odstřel zvěře,“ vysvětluje správce Hosnedl. Cenu za odstřel vidí v řádu desítek tisíc za jednoročního až po několik set tisíc za kapitální kus.

Projíždíme areálem. Laně, které se ukrývají v křoví, se hned zvednou, jak zachrastí pytlem se žrádlem. A hned se k nám hrnou. „Zvěř se k nám vrací, když se dostane mimo areál. Pochopila, že se na svobodě tak dobře mít nebude,“ vysvětluje.

Minulému majiteli se totiž stávalo, že mu někdo poničil plot, aby mu zvěř utekla. Kromě ovsa a sena jim pravidelně „servírují“ doplňky stravy na kvalitní paroží.

Není to zvláštní pocit nejdřív je krmit a na podzim střílet? „V nejbližších letech k tomu bude docházet minimálně, budujeme chov,“ popisuje plány Hosnedl. Ale jednou to přijde.

„Budeme muset najmout střelce, majitel sice zbrojní průkaz má, ale nechce se mu příliš do toho,“ dodává. Nicméně i pro kvalitu chovu to bude nezbytné. Prostě uděláš selekci, dobrého necháš, špatného mlaskneš,“ uzavírá správce.


Video