Jedlík ke svíčkové spořádal 65 knedlíků

  • 9
Šedesát pět knedlíků za hodinu. Takovou rychlostí dokáže pojídat Kamil Hamerský houskové knedlíky ke svíčkové omáčce. Tímto výkonem také zvítězil v soutěži jedlíků Varnsdorfský Otesánek.

"Raději mám bílé omáčky, nejvíc koprovou. S ní bych snědl knedlíků možná ještě víc," svěřil se Hamerský.

Když jednatřicetiletý muž z Víru u Žďáru nad Sázavou snědl šedesátý houskový kynutý knedlík, bylo už jasné, že vítězství má v kapse. Druhý v pořadí, domácí varnsdorfský borec Miloš Janček, totiž skončil na 50 knedlících.

"Poslední knedlíky jsem už do sebe dostávat nemusel, ale když jsem je měl na talíři,
tak jsem je tedy snědl," podotkl pětaosmdesátikilový Hamerský.

"Soutěž se mi líbila, občas mně sice někde zatlačilo, ale strach, že bych prasknul, nemám. Doma jsem to párkrát přepískl víc než tady," prohlásil Hamerský.

S lékaři se neradil, i když osobně podobné heroické hostiny považuje za nebezpečné. Vždycky ale zatím odhadl, kdy s jídlem přestat.

Varnsdorfský Otesánek se konal už počtvrté a letos přilákal bezmála 100 diváků. V předchozích ročnících vyhrál Janček a až do dneška mu patřil i rekord 59 knedlíků.

O první cenu, keramické prasátko, se letos utkali čtyři muži. "Každý z jedlíků zvolil svou taktiku. Hamerský jedl plynule, Janček rychle odstartoval, ale ke konci už ochaboval," prozradil pořadatel soutěže, číšník Radek Hendrich.

Restaurace U Šimků kvůli soutěži navařila 25 litrů svíčkové omáčky, 720 knedlíků a
pět kilogramů masa. Hovězí však jedlíci dostali jen k první porci a stejně ho nechali na talíři, aby jim nezabíralo zbytečně místo v žaludku.

Podobná soutěž se koná v Ústeckém kraji každoročně i v září na zámku Červený Hrádek na Chomutovsku při Mistrovství České republiky ve vaření svíčkové.

Kamil Hamerský z obce Vír u Žďáru nad Sázavou (vpravo) překonal dosavadní rekord trojnásobného vítěze Miloše Jančeka (vlevo) a stal se vítězem soutěže v pojídání knedlíků se svíčkovou omáčkou Varnsdorfský Otesánek (10. dubna 2004)


Video