Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jedli jsme syrové maso z hypermarketu, tvrdí lidé nakažení tasemnicí

  11:20aktualizováno  11:20
Silné bolesti břicha, zvýšená únava, úbytek na váze. Takové příznaky mají lidé, kteří se nakazili tasemnicí. Na Opavsku jich prokazatelně onemocnělo už šest, u dalších čtyř se podezření ověřuje.
Mnohokrát zvětšená hlavička tasemnice s přísavkami. Ilustrační snímek

Mnohokrát zvětšená hlavička tasemnice s přísavkami. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Donedávna miloval tatarský biftek ze syrového hovězího masa. V prosinci ho osmatřicetiletý muž z Opavy jedl hned dvakrát. Jednou doma a jednou v práci.

"Kolega z kanceláře ho připravil místo oběda. Byl to náš vánoční rituál," vzpomíná muž, který teď nechce o syrovém mase ani slyšet.

O tasemnici bezbranné

Tasemnice bezbranná (hovězí) je parazit, který vyvolává střevní onemocnění. Často nezpůsobuje žádné potíže. Dorůstá však délky okolo čtyř až devíti metrů a v hostiteli může žít i několik let.

Její tělo tvoří asi dva milimetry velká hlavička opatřená přísavkami a až tisíc jednotlivých článků. Ty odcházejí z těla hostitele většinou se stolicí.

Máte-li podezření, že hostíte parazita, odneste lékaři vzorek své stolice nebo odloučený článek.

"V současné době nemám na tatarák pomyšlení," přiznává muž. Má k tomu vážný důvod. Řeší nepříjemné následky konzumace syrového masa. Marně se snaží zbavit tasemnice bezbranné (hovězí).

První příznaky nákazy pocítil asi před měsícem. Tehdy ho tři až čtyři dny silně bolelo břicho, ale nepřikládal tomu velkou váhu. Také mírné hubnutí a zvýšenou únavu připisoval spíš dlouhé zimě.

"V neděli ráno před Velikonocemi jsem ale viděl ve své stolici asi 10 centimetrů dlouhého parazita. Podle obrázku na internetu jsem rychle zjistil, že jde o tasemnici. Další den už odcházely se stolicí jen drobné články," líčí muž, který šel po Velikonocích k lékaři a záhy se dočkal potvrzení své diagnózy.

Není sám. Na Opavsku dosud prokazatelně onemocnělo už šest lidí a u dalších čtyř se podezření ověřuje. Podle hygieniků všichni jedli v prosinci syrové hovězí mleté maso.

Nakažení lidé lékařům řekli, že maso na tatarák koupili v místním Globusu. Hygienici i veterináři jsou ale s informacemi opatrní.

Někteří z nakažených jedli tatarák i v restauracích

"Většina lidí sice uvedla jeden zdroj, ale někteří jedli navíc tatarák i v restauracích. Vše prověřujeme. Nařídili jsme preventivní kontroly rodinných příslušníků pacientů i zaměstnanců prodejny, kteří přišli s masem do styku," říká šéfka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.

Podle ní lidé udělali chybu, když si v obchodě koupili maso určené k tepelné úpravě a snědli ho syrové.

"Obchodníci to řeší filištínsky, když nabízejí syrové hovězí maso upravené a ochucené jako tatarský biftek, ale napíšou na obal, že je určené k tepelné úpravě. Správný tatarák je ale z pravé svíčkové, nejlépe škrábané, protože tak lze odhalit přítomnost parazita," dodala.

Nakažený muž z Opavy, který redakci popsal svou zkušenost, si je ale jistý, že tasemnici snědl v mase z hypermarketu.

"Já i kolega, který pro nás dělal tatarák v práci, jsme koupili maso v Globusu. Já ochucené mleté, kolega zadní hovězí v celku," sdělil muž s tím, že zatím neví jen to, které maso bylo závadné. Jeho kolegu vyšetření teprve čeká.

Veterinární správa zkontrolovala Globus, jiný tip zatím nemá

Ředitel krajské veterinární správy Severin Kaděrka v úterý na přímý dotaz MF DNES potvrdil, že v pátek byli z podnětu hygieny na kontrole právě v opavském hypermarketu Globus. Jiný tip zatím nemají.

"Prodávají tam hovězí ochucené mleté maso, ale je na něm uvedeno, že před spotřebou je nutné ho tepelně ošetřit. Právně to tedy mají v pořádku," řekl Kaděrka s tím, že pokud zákazníci jedí maso syrové, jdou zdravotní potíže na jejich vrub.

Nicméně i tak maso nakažené tasemnicí nemá na pultech obchodů co dělat. Právě proto zástupci Státní veterinární správy kontrolují zvířata porážená na jatkách.

"Parazit se drží v nejvíce prokrvených částech skotu, všechny proto důkladně kontrolujeme, maso nařezáváme, pokud se někde občas objeví malé množství parazita, řeší se to hlubokým zmrazením, které tasemnici zahubí. Pokud je ale zvíře promořené, likviduje se," popsal Kaděrka a dodal, že veterináři teď dohledávají jatka, na kterých byl podezřelý hovězí dobytek poražený, i farmy, kde vyrostl.

Lidé, kteří jedli syrové maso, se bojí nákazy

Podle informací MF DNES nejsou farmy ani jatka z Moravskoslezského kraje, ale z jihu Moravy.

Ačkoli není zatím jednoznačně potvrzeno, z čeho se lidé nakazili, Opavané, kteří snědli syrové maso, teď mají strach a zlobí se na prodejny.

"Kupuju mleté maso od loňska, protože je levnější než svíčková a v prodejně to při ochutnávce sami nabízeli v syrovém stavu namazané na pečivu, takže tím ve mně i dalších zákaznících vyvolali dojem, že je to určeno k jídlu za syrova," svěřila se čtyřicetiletá žena, která před Velikonocemi udělala ze směsi tatarák pro celou svou rodinu včetně dětí a teď se bojí nákazy.

O ochutnávkách syrového masa namazaného na pečivu napsal redakci MF DNES i další čtenář, ale například ředitel opavského Globusu Daniel Pavelek takovou nabídku popírá.

"To není pravda, my jsme syrové maso k ochutnání nenabízeli. To by dělal jen blázen," řekl v úterý.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.