Jaký signál vysílá prohlášení Václava Klause a komu?

Stránky všech českých denníků se plní úvahami o prohlášení předsedy ODS Václava Klause o svém úmyslu nekandidovat na předsedy ODS a důsledcích tohoto kroku pro politiku ODS. Myslím si, že tuto informaci je třeba reflektovat věcně, s vědomích všeho co tomuto oznámení předcházelo a bez mýtizace této informace. Tato informace především znamená výsledek jistě dlouhodoběji zvažovaného osobního rozhodnutí předsedy ODS. Pro veřejnost tato informace znamená definitivní potvrzení toho, co bylo ODS dlouhodobě připisováno, a co se snažila médiím vyvracet, tedy potvrzení skutečnosti, že ODS není stranou jednoho muže, ale mnohavrstvou ideovou a personální strukturou.
Daleko citlivějším signálem je tato informace dovnitř ODS. Odchod předsedy ODS z čela strany jistě znamená pro členskou základnu rozloučení s významným obdobím historie Občanské demokratické strany, znamená proces hledání následovníků a znamená také jistý zmatek u části členské základny. Zejména proto, že tento krok nebyl a ani nemohl být oznámen se zemanovským předstihem s časem pro přechodné období pro překonání této nejistoty. Neboť by bylo pokrytecké tvrdit, že přechod od slavné zemanovské éry ke Špidlovi nebyl pro sociální demokracii také nejistým krokem do tmy bez předem známého výsledku.
Je dojemné,  jakou starost o budoucnost ODS mají autoři jako jsou páni Keller či Pehe, smutný je hyenistický tón těchto komentářů v kontextu státnického prohlášení. Prohlášení o nekandidatůře Václav Klause do čela ODS není zásadní otázkou k řešení pro Kellera či Peheho, ale je významnou a zásadní otázkou k řešení pro členskou základnou ODS.
Je otázkou, jejímž uspokojivým řešením může být pouze citlivé hledání mezi novými možnostmi, které se před ODS otvírají a zachováním kontinuity našich ideových principů a stabilní voličské podpory. Právě ODS musí hledat svůj postoj. Jistě to nebude laciné distancování se od minulé éry, ani nostalgické vzpomínání bez nových aktivit. Jistě ani sám stávající předseda ODS nezůstane, přes své prohlášení, v nečinnosti a jistě se do "politického důchodu" nechystá. Otevírá se prostor pro soutěžení osobností v ODS, k větší konkurenci v budoucím vedením ODS a k profilaci těch nejlepších v řadách ODS. Je plně na ODS, jak nový prostor, který se před ní otevírá využije. Voliči jistě postoje ODS v této pro ni zlomové době zhodnotí a dají podle toho ODS svou známku ve volbách.

Barokní palácový komplex Belveder v rakouské Vídni
100 POHLEDŮ: Udusanou cestou k pompéznímu paláci Belveder ve Vídni

Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100...  celý článek

Sníh - děti - sáňky - volný čas - zábava
Jarní prázdniny 2018

Týdenní jarní prázdniny jsou na základních a středních školách v roce 2018 rozloženy v termínech od 5. února do 18. března. Přinášíme úplný přehled...  celý článek

Polomy na Šumavě v okolí Nové Pece. Na snímku je silnice do Jeleních Vrchů.
Zákaz vstupu do lesů na Šumavě posvětili úředníci, může jít o život

Do známých turistických lokalit v okolí Nové Pece, Stožce ale i Horní Plané je od úterý zakázáno vstupovat. Lesy jsou nebezpečné kvůli sobotní bouřce, která v...  celý článek