Plesnivé maso, omáčky, na tácech připravené tortelliny s různou náplní, některé navíc obalené vrstvou ledu. To všechno inspektorky postupně vytahovaly z mrazničky v kuchyni.
"Tady jsou tortelliny ve vodě, tyhle jsou masové a tady pod vrstvou ledu špenátové," informuje jedna inspektorka druhou. Pak objevují v nádobách omáčky, podle jejich zjištění se na některých už objevuje plíseň.
"Kuchyni s okamžitou platností zavíráme. Otevřeme, až všechno vyčistíte a předložíte protokoly o likvidaci potravin," oznamuje kontrolorka personálu v podniku.
Ve správním řízení hrozí provozovateli podniku za zjištěné přestupky až milionová pokuta. Další pokutu mohou udělit ještě hygienici. Pokud by šéf podnik otevřel bez schválení inspektorů, mohl by zaplatit dalších padesát tisíc korun.
V mrazáku bylo podezřelé zvíře
Nejhorší objev čekal kontrolorky v mrazáku. Ve žluté igelitové tašce tam našli zvířecí hlavu obalenou masem, ale staženou z kůže. Mrtvé zvíře má dokonce ještě oči.
Inspektorka dává tašku na váhu. "Co to bylo za zvíře?" ptá se lidí z restaurace. Na uších na kost zmrzlého zvířecího torza jsou ještě zbytky dlouhých zakroucených chlupů.
Kdosi vysloví domněnku, zda by to náhodou nemohl být pes. "Ne! V žádném případě! Nic takového! To bylo kůzle," tvrdí na chodbě jeden ze zaměstnanců, který se snaží dovolat majiteli podniku. Je to Egypťan a v úterý odletěl do vlasti.
O chvíli později přichází další cizinec se sklenkou v ruce. Vysvětluje, že to bylo jehně. "Tady je kontakt na člověka, od kterého maso odebíráme. Bylo to jehně, maso není pro zákazníky, ale jen pro nás," říká muž.
Inspektoři přesto přivolávají veterináře, aby vynesl jednoznačný verdikt. "Ano, zuby to má jemné," říká inspektorka do mobilního telefonu. Veterinář nejdřív nechává zvíře rozmrznout. Asi po hodině vyřkne definitivní verdikt: "Je to skopové."
"V restauraci k němu však nemají doklady. Veterinární správa bude zvíře zkoumat," upřesnil odpoledne šéf plzeňské ČOI Václav Havlík.
Strážníky zajímala vodní dýmka
V restauraci našli inspektoři také omladinu, která si u obsluhy zaplatila kouření vodní dýmky. Problém přijeli do restaurace vyřešit městští strážníci. Jak se ukázalo, ani jednomu ze čtyř kuřáků nebylo osmnáct let.
Přitom zákony umožňují prodej tabáku a tabákových výrobků pouze dospělým. "To je síla. Jsem tu poprvé a hned tohle," povzdechla si jedna z dívek. Strážníci ji objevili v okamžiku, kdy seděla na nízké taburetce a před ní stála hořící vodní dýmka.
Jeden ze zaměstnanců podniku tvrdil, že ve směsi, kterou do vodních dýmek dávají, není tabák. Na ukázku přinesl jednu krabičku s kuřivem na ukázku. Vyndal z ní zavařený sáček se směsí do dýmky. "Je přímo z Egypta. Tabák v tom není, pouze směs vonných bylin. Tenhle je melounový, krásně voní."
Strážníci si nechali od kuřáků ukázat, kdo z personálu jim dýmky poskytl a připravil. "Vyřešili jsme to jako přestupek podle zákona o ochraně před alkoholismem a jinými škodlivými látkami," konstatoval strážník. Jak vysokou pokutu udělil, ale odmítl říct.
Vzápětí do restaurace přijeli celníci, aby se důkladně podívali na směs do vodní dýmky. "Odebrali jsme vzorky, které prozkoumá naše laboratoř. Pokud ve směsi bude tabák, na který se vztahují zákony o tabákových výrobcích, budeme zjišťovat, zda balení mají platné kolky a je placena spotřební daň," vysvětlila Jitka Blahutová z plzeňského celního ředitelství.
Kontroloři měli výhrady i v zoo a u Číňanů
V pořádku nebyla už v úterý ani restaurace v plzeňské zoo. Tam inspektoři nařídili okamžitou likvidaci asi sta porcí starších omáček a knedlíků.
"Kontroly probíhají teprve druhý den. V čínských restauracích jsme objevili jen drobné nedostatky, například špatné skleničky," vysvětlil šéf plzeňských inspektorů Václav Havlík.