Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Inspekce varuje: Pozor na falešný burčák

  20:39aktualizováno  20:39
Praha - Letos poprvé mohou úřednici České zemědělské a potravinářské inspekce účinně kontrolovat, zda obchodníci neprodávají falešný burčák. Zkušenosti z minulých let totiž hovoří jasně: většina prodávaných nápojů má s révovým moštem jen málo společného. "Výsledky kontrolních akcí, jež probíhají i v hlavním městě, zatím sdělit nemůžeme, protože stále pokračují. V těchto dnech totiž výroba burčáku vrcholí," uvedla Daniela Kolejková, tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce.

Potvrdila, že mají zkušenosti s podnikavci, kteří burčák nastavují vodou a cukrem a navíc jeho kvašení často urychlují ohříváním. Mnohdy jej rovněž ochucují kyselinou citrónovou či vinnou.

Hygienici ovšem zdůrazňují, že vypití nepravého moku není zdraví nebezpečné. "Může způsobit maximálně bolesti hlavy nebo průjem," upozornila pracovnice městské hygienické stanice, jež nechtěla zveřejnit své jméno.

Až novelizovaný zákon, který začal platit v srpnu toho roku, poprvé definoval pojem burčák. Prodejci tak musí vlastnit nejen doklad o původu zboží, které má navíc nést etiketu "Burčák z révového moštu", ale i vlastní potravinářský průkaz.

"Ze zákona vyplývá, že burčák musí být pouze z hroznů. Nepřípustné je jakékoliv míchání s ovocnými mošty," dodala Kolejková s tím, že prodávat burčák je možné pouze od poloviny srpna do konce listopadu.

Pro konzumenta by mohla být vodítkem barva nápoje, která by měla být nažloutlá, s mléčným zákalem. Odradit by měla barva našedlá nebo nahnědlá. "Cena za jeden litr burčáku se pohybuje kolem třiceti korun. Podstatně nižší cena je tak vždy podezřelá," podotkla Kolejková.

Jaroslav Stárek, jemuž patří vinný sklípek na Smíchově, však říká, že ani barva či cena burčáku nemusí nic garantovat. "Odhalit falzifikát je možné jenom rozborem. Osobně mám velkou nedůvěru k různým pouličním prodejců. Doporučoval bych nakupovat pouze u prověřených vinařů," míní. 

Obecně platí, že zájemci by před koupí měli nápoj ochutnat až poté koupit větší množství. Pokud mají podezření, že se nejedná o pravý burčák, měli by se obrátit na pracovníky České zemědělské a potravinářské inspekce.

Co je burčák?

Burčák je rozkvašená šťáva z vinné révy ve stadiu bouřlivého kvašení. Obsahuje většinu vitamínů důležitých pro udržení zdraví, hlavně vitamíny skupiny B. Nejhodnotnější je burčák jen mezi prvním a třetím dnem vrcholového kvasu. Jedinou nevýhodu představuje velmi krátká trvanlivost, výhodu pak nízký energetický obsah.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Ke kůrovci se přidala vichřice. Z Bruntálska postupně mizí lesy

Místo klidu a čerstvého vzduchu lesní dělníci a těžká technika. V lesích na Bruntálsku se kromě těžby kůrovcového dřeva likvidují škody po vichřici z minulého...  celý článek

Jednou z hlavních postav Pražského jara 1968 a chystaných reforem socialismu...
Poslali děti pro zásoby a zmizeli ve studiu. Při okupaci pomáhal rozhlas

Před 49 lety začala okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy. Do Žďáru nad Sázavou dorazily polské jednotky. Manželé Holoubkovi o dění...  celý článek

Jiří Hynek, šéf Asociace obranného průmyslu, který má být podle Realistů...
Zastupuje zbrojaře, teď chce Hynek kandidovat na prezidenta

Jiří Hynek, šéf Asociace zbrojního průmyslu, která sdružuje zbrojařské firmy, by měl podle nové politické strany Realisté kandidovat na prezidenta. „Chtěl bych...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.