Iniciativa dodala, že posuzované výrobky vedle vyššího obsahu cukrů a tuků obsahují i chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla. Některá ovocná mléka nemají v sobě ovoce vůbec nebo jen stopové množství a dobarvována jsou karmínem.
„Na začátku byla dobrá myšlenka - podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity,“ uvedla lékařka a odborná garantka Skutečně zdravé školy Hana Krejčí.
Iniciativa pro hodnocení mléčných výrobků použila doporučení zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina, na kterém spolupracovala se Společností pro výživu.
Ministerstvo zemědělství připouští, že mléčné výrobky pro školy mají vyšší obsah cukru. I tak jsou ale prý dětem prospěšné. „Celkový nutriční přínos předčí negativa, plynoucí z mírně vyššího příjmu cukru,“ uvádí ministerstvo. Jeho mluvčí Hynek Jordán navíc tvrdí, že kritici ze Skutečně zdravé školy do přidaných cukrů započítávají nesprávně i laktózu, která je přirozenou součástí mléka. Vyšší obsah přidaných cukrů podle něj mají jen smetanové a tvarohové krémy, které jsou ale v nabídce zastoupeny jen malém množství.
Novela zakazuje nezdravé potraviny, neříká však jaké
Jaké konkrétní výrobky budou mít děti na výběr, záleží přímo na konkrétní škole a také na rodičích. „Školy samotné se mohou do programu podporovaných mléčných výrobků více zapojit, například tím, že mohou žádat o podporu pro produkty,“ upozorňuje ministerstvo. Vybírat si školy a rodiče mohou z celé škály schválených mléčných výrobků.
Novela školského zákona od září zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních automatech a bufetech. Stále ale nebylo vymezeno, kterých potravin se konkrétně týká. Vyhláška, kterou připravuje ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví, zatím nebyla připravena. Zveřejněn ještě nebyl ani metodický pokyn pro ředitele, který by měl formou doporučení vyhlášku dočasně nahradit.
Program podporující spotřebu mléka na školách fungoval v jednodušší formě už před rokem 1989, znovu pak odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999, od roku 2001 se o projekt stará Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také Unie.
Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol. Žáci si na výrobky také přispívají. Podle SZIF dotace na mléčné výrobky pro školáky letos mírně vzrostou na 60,5 milionu korun. Z toho 12 milionů korun půjde z evropských zdrojů, zbytek z českého rozpočtu. Loni činila dotace 59 milionů korun.