Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I čerstvé potraviny se cestou domů mohou rychle zkazit

  8:28aktualizováno  8:28
Venku je horko, ale uvnitř supermarketů proudí studený vzduch od klimatizace. V chladicích boxech se nabízí čerstvá zelenina, ovoce, maso i sýry. Na ledu jsou vyskládané ryby, v mrazáku třeba hranolky. V čem je problém? Jen některé potraviny přežijí bez úhony cestu z obchodu domů.
Snad nejhůř snášejí horko ryby. Ilustrační foto

Snad nejhůř snášejí horko ryby. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Tak třeba bagety. V chladicím boxu můžou vypadat sebečerstvěji, ale když si je dáte do tašky a popojedete několik zastávek rozpálenou tramvají, zkazí se za pár minut. "To jsou potraviny, které se v takovém horku musí okamžité spotřebovat," říká Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin.

"Jestli máte bagetu zabalenou v igelitovém obalu, okamžitě se začne zapařovat a kazit. Jsou ale 'blázni', kteří si ji hodí na přední sklo auta a vyrazí na dovolenou."

Ryby se kazí nejrychleji
Bakterie se v teplu množí dramatickou rychlostí. Snad nejhůř snášejí horko ryby. "Obsahují vysoké procento vody, což napomáhá kažení. V jejich slizu je navíc spousta mikrobů, které se v teple rychle namnoží," varuje Drobný.

A nepomůže ani to, když je ryba zmražená. Spíš naopak. "Nejhorší je, když si koupíte třeba mražené filé. To se vám na cestě domů rozteče, namnoží se v něm mikroby, ale vy ho znovu dáte do mrazáku," říká Drobný. Když rybu později znovu rozmrazíte, už nemusí být vůbec k jídlu.

"Lidé nemohou chodit s ledničkou na zádech, ale když si kupují mražené zboží, měli by aspoň používat chladicí tašky," míní Drobný.


Na co si dát pozor

V obchodě se přesvědčte, jestli je pult s lahůdkami a masem opravdu vychlazený.
Nenechávejte nákup v kufru rozpáleného auta.
Mražené zboží, které vám roztálo cestou domů, nejlépe hned zkonzumujte.
Raději nekupujte ryby, nepasterizované mléčné výrobky nebo polotovary, které obsahují majonézu.
Pozor na měkké sýry, saláty a pomazánky, které by mohly obsahovat listerii.
Bez úhony by naopak horka měly přežít třeba trvanlivé salámy nebo tavené a tvrdé sýry.


Listeria se množí rychle
V takovém horku, jaké zažilo Česko v posledních dnech, by si lidé měli dávat velký pozor, co kupují – a jak jídlo povezou domů. Zvláště u masa, nepasterovaných mléčných výrobků či vajec.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla minulý týden v pomazánkách a salátech opět nebezpečnou bakterii listerii. A ta se právě v horku množí velice rychle. - více zde

Listeriózou onemocnělo minulý rok osmdesát tři lidí, třináct z nich zemřelo. Salmonelóza, kterou se člověk může nakazit například ze zkaženého a špatně tepelně upraveného jídla, je v Česku mnohem rozšířenější. Není však tak nebezpečná.

"Každý rok zaznamenáme kolem třiceti tisíc případů salmonelózy, z toho dvacet lidí zemře na komplikace," říká šéf českých hygieniků Michael Vít.

Ani listerie, ani salmonela nejsou nebezpečné pro zdravého člověka. Starší lidé by si však měli dávat mnohem větší pozor na to, jestli si kupují opravdu čerstvé potraviny. "Podle mého není gurmánství pro starší lidi. Navíc se ukazuje, že starší generace často vůbec nehledí na datum spotřeby," říká Vít.

S výlohou na jih
Když jde hlavní hygienik Vít nakupovat, cvičně si sáhne, jestli je pult s vystavenými lahůdkami dostatečně vychlazený. "Je to už taková profesionální deformace, ale měli by to dělat všichni," říká.

Především menší obchody, které nemají centrální klimatizaci, řeší v těchto dnech vážný problém, jak udržet v chladicích boxech nízkou teplotu. "Máme okna na jih, celý den nám sem praží sluníčko, ale potraviny snad zatím udržujeme dostatečně čerstvé," doufá například vedoucí malého obchodu v Chocni Hana Dvořáková.

Ne všem maloobchodníkům se to daří. Potravinářská inspekce před několika dny například nařídila malému obchodníkovi z Chomutova, aby si pořídil klimatizaci. Investoval do ní několik tisíc korun, ale když se inspektoři vrátili, prohlásili, že to nestačí.

"Obchodník si musel nainstalovat ještě jedno klimatizační zařízení, teprve pak bylo vše v pořádku," říká mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Dostatečně nízkou teplotu však leckdy nedokážou udržet ani velké potravinové řetězce. Inspekce pokárala za "teplé mrazáky" například i obchodní dům Billa v Plzni.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Z tanečního parketu do basy. Když komunisté trestali mládež za rokenrol

Před šedesáti lety si komunistická moc v Praze došlápla na desítky mladých lidí, kteří se provinili pouze tím, že tančili rokenrol. V očích režimu propagovali...  celý článek

Lidé před Pražským hradem protestovali proti Zemanovi a Babišovi. (17. října...
Česko není Zeman, nechceme za premiéra agenta, protestovali lidé u Hradu

Nesouhlas s politikou prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše byl hlavním tématem demonstrace s názvem Pánové, končíme!, která se v úterý večer...  celý článek

Zemědělci na polích u Mikulova zavlažují úrodu.
Vědci zkouší na Břeclavsku lék na sucho, inspirovali se v Izraeli

Odborníci budou v Přítlukách na Břeclavsku testovat, jak zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok. Obec se dostala mezi šest lokalit vybraných po celé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.