Tak třeba bagety. V chladicím boxu můžou vypadat sebečerstvěji, ale když si je dáte do tašky a popojedete několik zastávek rozpálenou tramvají, zkazí se za pár minut. "To jsou potraviny, které se v takovém horku musí okamžité spotřebovat," říká Jiří Drobný z Ústavu pro vyšetřování potravin.
"Jestli máte bagetu zabalenou v igelitovém obalu, okamžitě se začne zapařovat a kazit. Jsou ale 'blázni', kteří si ji hodí na přední sklo auta a vyrazí na dovolenou."
Ryby se kazí nejrychleji
Bakterie se v teplu množí dramatickou rychlostí. Snad nejhůř snášejí horko ryby. "Obsahují vysoké procento vody, což napomáhá kažení. V jejich slizu je navíc spousta mikrobů, které se v teple rychle namnoží," varuje Drobný.
A nepomůže ani to, když je ryba zmražená. Spíš naopak. "Nejhorší je, když si koupíte třeba mražené filé. To se vám na cestě domů rozteče, namnoží se v něm mikroby, ale vy ho znovu dáte do mrazáku," říká Drobný. Když rybu později znovu rozmrazíte, už nemusí být vůbec k jídlu.
"Lidé nemohou chodit s ledničkou na zádech, ale když si kupují mražené zboží, měli by aspoň používat chladicí tašky," míní Drobný.
Na co si dát pozorV obchodě se přesvědčte, jestli je pult s lahůdkami a masem opravdu vychlazený. |
Listeria se množí rychle
V takovém horku, jaké zažilo Česko v posledních dnech, by si lidé měli dávat velký pozor, co kupují – a jak jídlo povezou domů. Zvláště u masa, nepasterovaných mléčných výrobků či vajec.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla minulý týden v pomazánkách a salátech opět nebezpečnou bakterii listerii. A ta se právě v horku množí velice rychle. - více zde
Listeriózou onemocnělo minulý rok osmdesát tři lidí, třináct z nich zemřelo. Salmonelóza, kterou se člověk může nakazit například ze zkaženého a špatně tepelně upraveného jídla, je v Česku mnohem rozšířenější. Není však tak nebezpečná.
"Každý rok zaznamenáme kolem třiceti tisíc případů salmonelózy, z toho dvacet lidí zemře na komplikace," říká šéf českých hygieniků Michael Vít.
Ani listerie, ani salmonela nejsou nebezpečné pro zdravého člověka. Starší lidé by si však měli dávat mnohem větší pozor na to, jestli si kupují opravdu čerstvé potraviny. "Podle mého není gurmánství pro starší lidi. Navíc se ukazuje, že starší generace často vůbec nehledí na datum spotřeby," říká Vít.
S výlohou na jih
Když jde hlavní hygienik Vít nakupovat, cvičně si sáhne, jestli je pult s vystavenými lahůdkami dostatečně vychlazený. "Je to už taková profesionální deformace, ale měli by to dělat všichni," říká.
Především menší obchody, které nemají centrální klimatizaci, řeší v těchto dnech vážný problém, jak udržet v chladicích boxech nízkou teplotu. "Máme okna na jih, celý den nám sem praží sluníčko, ale potraviny snad zatím udržujeme dostatečně čerstvé," doufá například vedoucí malého obchodu v Chocni Hana Dvořáková.
Ne všem maloobchodníkům se to daří. Potravinářská inspekce před několika dny například nařídila malému obchodníkovi z Chomutova, aby si pořídil klimatizaci. Investoval do ní několik tisíc korun, ale když se inspektoři vrátili, prohlásili, že to nestačí.
"Obchodník si musel nainstalovat ještě jedno klimatizační zařízení, teprve pak bylo vše v pořádku," říká mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Dostatečně nízkou teplotu však leckdy nedokážou udržet ani velké potravinové řetězce. Inspekce pokárala za "teplé mrazáky" například i obchodní dům Billa v Plzni.