Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hygienik: dresink Spak není nebezpečný

  17:30aktualizováno  17:30
Hlavní republikový hygienik Michael Vít definitivně potvrdil, že výrobek firmy Spak Francouzský dressing není nebezpečný a může se opět prodávat. Ověřovací testy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrdily, že v omáčce není jedovatý toxin. Výsledky prvního zkoumání ze začátku dubna přitom ukazovaly, že dresink vyrobený loni 11. a 13. listopadu obsahuje stafylokokový enterotoxin, který způsobuje prudké průjmy.

Vít zakázal výrobek distribuovat na český trh 18. dubna.

Ředitel společnosti SPAK VSD Austria Alex Kral k tomu řekl, že přímé škody v podobě nákladů na stažení produktu z trhu se mohou pohybovat kolem půl milionu korun.

Kontrola odbytu a chování zákazníků i obchodních partnerů však podle něj ukázala, že klesají nejen prodeje francouzských dresingů, ale i celé značky Spak.

"Myslím si, že jakékoli soudní kroky by v této situaci nebyly na místě," řekl k tomu majitel rodinného podniku Peter Spak. O případné finanční náhradě se podle něj vedou jednání. "Uděláme vše pro to, aby zákazník získal opět ke značce důvěru," uvedl Spak s tím, že důležitá je především dobrá pověst firmy, která se nedá zaplatit.

Vít přiznal, že se při prvních testech zřejmě stala chyba.  Podle něj se to při tak složitých rozborech může stát. Vít měl dva výsledky, než se rozhodl veřejnost varovat. Ostravská nemocnice mu sdělila, že její pacient má potíže po konzumaci dresinku, který obsahoval enterotoxin. Ostravský krajský epidemiolog to potvrdil. "Proto jsme varovali veřejnost, nemohli jsme postupovat jinak," vysvětluje Vít.

Bezprostředně poté ale požádal o rozbory pražskou laboratoř Státního zdravotního ústavu, která došla k negativnímu výsledku, stejně jako laboratoř v Jihlavě. Další šetření provádí Česká zemědělská a potravinářská inspekce a opakovaně i jihlavská autorizovaná laboratoř.

Podle právníka Bronislava Šeráka je otázka, zda Vít nevydal prohlášení v rozporu se zákonem. Zda byl dodržen předepsaný počet zkoušek a další náležitosti. Vít předal médiím zprávu osobním poslem, nikoli jako tradičně faxem. Ve čtvrtek objížděl redakce vůz ministerstva s řidičem a pracovnicí úřadu.

"Při prvních zkouškách, kdy byly vzorky odebrány jen z vrchní vrstvy, muselo zřejmě dojít k falešně pozitivním výsledkům, které si zatím nedovedeme vysvětlit," píše se v nedělní zprávě SZÚ. Zpráva se také zmiňuje o tom, že enterotoxin není ani v deseti základních surovinách.

Výrobek stáhla i firma Spak
Po varování hygieniků z minulého týdne výrobek z trhu stáhla i firma Spak. "Stahujeme výrobky z trhu a rozborujeme nové výrobky, aby toxin neobsahovaly," řekl ve čtvrtek prokurista Spaku Čeněk Kohoušek s tím, že firma o závadnosti výrobku informovala také obchodníky.

"Nechali jsme dělat specializované testy surovin ve stafylokokové referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu," dodal Kohoušek.

Testy nechala udělat i firma
Spak nechal svůj výrobek otestovat i v akreditované laboratoři v Jihlavě. Ta nepotvrdila výskyt enterotoxinu ani bakterie stafylokokus aureus ve vzorcích ze všech šarží Francouzského dressingu vyrobených od září 2001 do dubna 2002. Testy neprokázaly toxin a bakterii ani ve všech používaných surovinách. 

Podle laboratoře nebyl toxin zjištěn ani v inkriminovaném vzorku Francouzského dressingu vyrobeného loni 11. a  13. listopadu.

Polanecký: Nemoc provázejí průjmy a zvracení
Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký soudí, že lidem po požití potraviny, která by enterotixin obsahovala, hrozí onemocnění zvané stafylokoková enterotoxikóza, což je prudké průjmovité onemocnění, při němž postižený má průjem a zvrací, je bez teplot.

"Většinou nastane do čtyřiadvaceti hodin spontánní uzdravení, toxin se z těla vyloučí se stolicí. U starých lidí a dětí však mohou nastat vážné komplikace, včetně úmrtí," řekl.

Nejčastěji se podle Polaneckého dostane nákaza do potravin od člověka se stafylokokovou infekcí, například se zánětem nehtového lůžka, když s potravinou pracuje. Během ohřívání se uvolňuje z bakterií stafylokoka toxin, který v jídle zůstane a nelze ho ani vařením odstranit.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Národním muzeu nainstalovali restaurovaný originál sousoší Géniů. (23.8.2017)
Sousoší Géniů se vrací do Národního muzea, vystavena bude kopie i originál

Po jedenácti letech se do Národního muzea vrátilo sousoší Géniů od sochaře Antonína Poppa. Na jeho původním místě v průčelí budovy ho nahradí kopie, originál...  celý článek

Andrej Babiš přichází na večerní jednání ministrů hnutí ANO v průhonické...
Dávali jsme ODS peníze, říká Babiš na nově zveřejněné nahrávce

Exministr financí Andrej Babiš na nahrávce, kterou ve středu zveřejnil server iRozhlas.cz, naznačuje, že v minulosti finančně podporoval ODS. Záznam pochází ze...  celý článek

František Ringo Čech ukazuje zatím svůj poslední obraz. Je nazvaný Smrt...
Miloše bych neodmítl, říká ke své kandidatuře František Ringo Čech

Vedení Strany práv občanů před dvěma týdny rozhodlo, že jejich superlídrem do podzimních voleb bude hudebník František Ringo Čech. O pomoc ho prý požádal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.