Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hygienici: za nákazu může salmonela

  21:19aktualizováno  21:19
Kněževes, Rakovník - Příčinou onemocnění téměř 150 chmelových brigádníků na Rakovnicku byla salmonela. Potvrdily to výsledky testů, které v pondělí získali rakovničtí hygienici. Zdrojem nákazy byly zapečené těstoviny, které brigádníkům uvařili v družstevní kuchyni.

Mohou za to zapečené těstoviny
"Už předběžné výsledky, které jsme měli z mostecké nemocnice, kde byla část brigádníků hospitalizována, svědčily o přítomnosti salmonely. Teď se potvrdily," řekl zástupce okresního hygienika Jan Cabicar.

Zdrojem nákazy je podle hygieniků jednoznačně jídlo z kuchyně Družstva Agrochmel Kněževes. Ta vaří pro brigádníky na chmelnici kolem Kněževsi, Chrášťan a Přílep. "Je evidentní, že nákaza pochází ze zapečených těstovin, které měli brigádníci v úterý k večeři. Druhý den se totiž u nich objevil průjem a zvracení. Všichni onemocněli ve stejnou dobu," uvedl Cabicar.

Tvrzení pracovnic kuchyně, že brigádníci onemocněli kvůli nemytým ešusům či proto, že si jídlo z nádob sami nabírají až několik hodin po jeho uvaření, hygienici zpochybňují. "To by museli být nemocní každý den," argumentují. To, že část ze 400 brigádníků ani pracovníky kuchyně nákaza nepostihla, vysvětlují tím, že zřejmě snědli menší dávku jídla nebo měli štěstí na várku, v níž bakterie salmonely nebyly.

Doplatíme na úředníky, bojí se družstvo
"Až nám zavřou kuchyň, nebudeme mít kde vařit, když nám zavřou ubytovny, nebudeme mít kam dát brigádníky. Na řádění úředníků a hygieniků doplatí pár takových idiotů jako jsme my, co se živí touhle dřinou," postěžoval si o víkendu Václav Burgr z kněževeského družstva.

O uzavření kuchyně ale hygienici zatím neuvažují. Jejím pracovníkům nařídili zlepšit výdej jídel a mytí nádobí dezinfekcí. Hrozí jim i pokuta.

Mnozí z brigádníků skončili v nemocnicích, život žádného ale ohrožen nebyl. "Byli hlavně dehydratovaní. Onemocnění mělo normální klinický průběh," řekl na adresu deseti pacientů primář infekčního oddělení příbramské nemocnice Karel Šedivý. Jejich hospitalizace v pondělí skončila.

NEDĚLE 19. května 2002

Hygienici testovali podezřelé jídlo
Brigádníci na rakovnických chmelnicích se obávali toho, aby je nepotkají zažívací potíže, které postihly v závěru týdne několik desítek lidí z jejich okolí. Někteří z nich museli být hospitalizováni. Příčina onemocnění není zatím známa, existuje podezření na salmonelózu. V pondělí by měli hygienici oznámit, zda zdrojem nákazy je jídlo z družstevní kuchyně.

Provoz družstevní kuchyně v Kněževsi, odkud mělo být závadné jídlo, nebyl o víkendu nijak omezen. Kuchařky nařčení odmítají.

Kuchyně Družstva Agrochmel Kněževes vaří pro čtyři sta brigádníků na chmelnicích kolem Kněževsi, Chrášťan a Přílep, ale také pro zaměstnance zemědělského družstva a jídla si kupují i místní lidé domů. Ve čtvrtek si několik strávníků začalo stěžovat na bolesti žaludku a průjmy. Zdravotní potíže měli převážně brigádníci. Někteří byli dokonce převezeni do nemocnice.

"Kdyby v našem jídle byly opravdu bakterie salmonely, tak by museli onemocnět všichni. Někteří brigádníci, hlavně mladí, se však chovají jako čuňata. V jejich vlastních nemytých ešusech poznáte, co jedli v předchozích dnech," rozčilovala se nad zpochybňováním důvěryhodnosti družstevní kuchyně její zaměstnankyně Naďa Špáňová.

Také šéfkuchařka Věra Králíčková odmítla nařčení, že by v přípravě jídel se svými spolupracovníky pochybili.

"Byli tady z pražské i rakovnické hygienické stanice a nic závadného v čistotě kuchyně, skladování potravin ani v technologických postupech nezjistili. Ve čtvrtek odebrali vzorky a řekli nám, že až v pondělí budou znát výsledky," řekla Králíčková. Proto také družstevní kuchyně bez omezení po celý víkend vařila další jídla. "Lepší kuchyni jsem neviděl," tvrdí kuchařský brigádník Emil Řepa a vyjmenovává řadu míst, kde v předchozích letech pomáhal s vařením.

Pracovnice kuchyně upozorňují, že kritickým místech v cestě jídla ke strávníkům jsou podmínky jeho vydávání, za které v terénu už kuchyně nenese odpovědnost. "Jídlo má být vydané do tří hodin po uvaření a osobou, která má zdravotní průkaz," upozornila Špáňová. Ve skutečnosti se však stává, že z volně přístupných nádob si jídlo berou strávníci sami a když nádoby nechávají otevřené, je nebezpečí, že se zkazí.

"Například i chemickým postřikem," naznačily kuchařky možnou kontaminaci potravy v polích.

"Nic vám říkat nebudu, v médiích ze všeho děláte zbytečnou senzaci," brání se odpovídat na otázky o kvalitě stravy Václav Burgr z kněževeského družstva. Přijel zkontrolat práci brigádníků na chmelnici při silnici z Kněževsi do Kolešovic.

"Kdo chce dělat, je zdravý, komu se nechce, onemocněl," říká ruská brigádnice slušnou češtinou. "Všechno je tady dobré," dodává s úsměvem její kolegyně. Nakonec se rozpovídá i Burgr.

Zcela jinak se cítí v kolešovické ubytovně pro brigádníky osamocená důchodkyně z Turčianských Teplic. Na pole v sobotu neodešla, o sobotní oběd nestojí, neboť už třetí den přežvykuje suché pečivo a zapíjí ho čajem. Svěřuje se, že ji není dobře, a proto se chystá vrátit domů.

"Jezdím sem na brigády třiadvacet let a tohle se mi stalo poprvé," řekla. Potvrdila, že se jí udělalo zle v noci ze středy na čtvrtek. "Ve středu jsme jedli pomazánku, guláš a také zapečené těstoviny. Nevím z čeho mi bylo špatně," krčí rameny.

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Programátoři Ivan Buchta a Martin Pezlar. Řecký soud začal po letech znovu...
Čeští programátoři unikli řeckému vězení, chtějí se však soudit dál

V Řecku hrozilo dvěma Čechům dvacet let za špionáž, vybojovali podmínku. Teď chtějí čistý trestní rejstřík. Fotili prý jen to, co ostatní turisté na ostrově.  celý článek

Ilustrační snímek
Teploty se budou na přelomu srpna a září průměrně pohybovat okolo 24 °C

Průměrné denní teploty během následujících čtyř týdnů klesnou, zůstanou však na dlouhodobém průměru. Průměrné by na přelomu prázdnin a školního roku měly být i...  celý článek

Uvnitř jednoho z krytů.
Chemička je plná nevyužívaných krytů, při havárii je dnes lepší zmizet

Součástí areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova je třináct krytů. Většina jich pochází z druhé světové války, kdy sloužily při náletech. Dva kryty přibyly pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.