Zpráva přichází den poté, co ministerstvo zdravotnictví varovalo před dvěma majonézovými saláty firmy Nové lahůdky Sixta v Ostravě, které také obsahují nebezpečný mikroorganismus. - více zde
Nejnovější varování se týká výskytu listerie ve výrobku "měkký zrající dezertní sýr Baladur" od výrobce Prom-prodej s. r. o. "Případem se intenzivně zabýváme, je to téměř detektivní práce, zjišťovat, kde všude se bakterie nachází," řekl MF DNES hlavní hygienik Michael Vít.
Hygienici přišli na stopu závadnému sýru poté, co zdravotní potíže dostaly do nemocnice muže z Plzeňska. Při vyšetření uvedl, že k jeho oblíbenému jídlu patří právě přírodní sýry.
"Mluvil jsem s paní ministryní Vicanovou a věc řešíme, kontrolujeme v celém česku všechny lahůdkářské výrobny. Sýr dnes vyhlásím jako nebezpečný výrobek a stahujeme ho z kauflandu, kde se prodával," dodal.
V Česku se letos více než zdvojnásobil počet případů nakažených bakterií - z běžných deseti až dvaceti ročně na nejméně 47. "Je možné, že těch lidí bude ještě víc," varoval hygienik.
Zemřeli kvůli tomu už tři lidé a jedna těhotná žena potratila dítě. "Bakterie zdravým lidem neublíží, ale představuje nebezpečí pro těhotné a oslabené lidi, například po chemoterapii. Ti by se měli některým typům jídla vyhýbat, ostatní nemají důvod k panice," dodal.
Potraviny, kterým se lidé mají vyhnout jsou nepasterizované sýry, typu mozzarela, hermelín, camembert, či uzenářské a lahůdkářské výrobky, to znamená třeba i majonéza v salátech, mléko a podobně.