Místní jsou na tvrdou vodu zvyklí. O to víc je překvapí zkušenosti odjinud. "Když jsem byla u dcery v Praze, podivila jsem se, v jak dokonalém stavu má spirálu v kávovaru. Ta se však divila. Nedělala s ní nic půl roku od doby, kdy si kávovar koupila. Já musím v kávovaru odstraňovat vodní kámen každé dva týdny. Za pár dnů je i tak pokryta usazeninou," diví se například Naďa Horáková.
Hygieniky však její zkušenost nijak nepřekvapuje. "Víme o tom, že pitná voda je v Kroměříži tvrdá, dokonce daleko tvrdší, než by měla být a než určuje norma," připustila okresní hygienička Jarmila Číhalová, která nicméně tvrdí, že normou stanovené hodnoty jsou nyní už pouze doporučené. Hygienička dokonce tvrdí, že voda, která teče z kroměřížských kohoutků, je tvrdší, než většina druhů balené vody nabízené v obchodní síti.
"Je třeba nesrovnatelně tvrdší, než Dobrá voda. To je ale ze zdravotního hlediska jen dobře, například na cévy. Máme takové jednoduché pořekadlo: Čím tvrdší voda, tím měkčí cévy," poznamenala Číhalová. Zároveň však připustila, že tvrdost místní vody působí potíže ve zmíněných kávovarech, v pračkách a myčkách. "I spirála mého kávovaru je za týden pokryta usazeninami vodního kamene," připustila.
Také ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž Ivo Kostka nijak netají skutečnost, že voda, kterou vodaři pouští do sítě, je velmi tvrdá. "Je dobrá na pití, ale ne pro akvarijní rybičky," poznamenal. Důvod je podle něj jednoduchý. Voda je podzemní a vodaři ji čerpají z pramenišť z velké hloubky. "Proto její tvrdost nemůžeme ovlivnit. Jinak bychom museli vodu čerpat odněkud z přehrad," dodal ředitel.
I opraváři praček velice dobře o tvrdosti kroměřížské vody vědí. "Má snad ten nejvyšší stupeň tvrdosti. Potíže to samozřejmě působí. Například do myček je třeba sypat regenerační soli," uvedl jeden z nich, nechtěl však zveřejnit své jméno. "Nestojím o to, aby mne honili vodaři za to, že jim v tisku pomlouvám vodu," tvrdí.