Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hygienici kontrolují stánkaře

  11:14aktualizováno  11:14
Praha - Lidé by si podle hygieniků měli dát pozor na kvalitu kupovaného jídla u stánků s občerstvením. Přestože ve většině případů je vše v pořádku, stává se, že výrobek není dostatečně teplotně zpracován nebo má provozovatel polotovary nevhodně uskladněné. To je nebezpečné především ve vyšších teplotách letních měsíců, kdy se potraviny rychleji kazí.

"Při nedodržování hygienických norem může vždy po požití takového pokrmu dojít ke zdravotním komplikacím," varuje ředitel městské hygienické stanice Jaromír Sobota. Dodal, že v červenci zatím museli z těchto důvodů nechat zavřít jednu provozovnu a s mnoha dalšími se problémy snaží řešit.

Pokud je zákazníkovi po snědení jídla od stánku špatně, měl by podle Soboty upozornit příslušnou hygienickou stanici nebo Českou zemědělskou a potravinářskou inspekci. "Bylo by zároveň vhodné, kdyby měl část dotyčné poživatiny uchovanou vhodným způsobem, například v lednici, aby mohla být podrobena vyšetření," uvedl hygienik.

Kvalitu typického letního zboží - točené a kopečkové zmrzliny - kontrolují hygienici pouze namátkově. Podle Soboty to v současné době není tolik rizikové zboží jako například majonézové saláty.

V Praze 6 zatím podle vedoucí místní hygienické stanice nenachází důvody, kvůli kterým by museli provoz stánku zakázat. "Víme, co nás může potkat, takže kontroly připravujeme už začátkem léta, včetně stánků s občerstvením na koupalištích a v rekreačních oblastech," řekla včera Olga Tomášková.

Nejčastější zjištěné nedostatky se podle ní týkají nesprávného uložení zboží nebo nedodržení správné teploty skladování.

Dlouhodobým problémem jsou však podle Soboty grilovaná kuřata. Při jejich opékání je totiž důležité, aby byla propékána až ke kostem, což se ne vždy děje.

"Pokud jsou kuřata kontaminována salmonelou, což jsou v posledních letech bohužel poměrně často, pak může dojít i k přenosu tohoto onemocnění. Hrozí však i výskyt bakterie, která způsobuje mírnější potíže, ale u dětí a oslabených lidí může vyvolat i závažnější onemocnění," podotkl Sobota. Dodal, že pokud nakupující zjistí krev u kostí, měl by to rozhodně ohlásit příslušné instituci.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Milan Chovanec na sjezdu ČSSD v Brně (10. března 2017)
Chovanec chtěl omluvu od Pelikána za slova, že policie ovlivňuje volby

Slova ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že policie se žádostí o vydání Andreje Babiše snaží ovlivnit volby, vyvolala spor s ministrem vnitra Milanem...  celý článek

Ostrý provoz na dálnici D11 u Hradce Králové (21.8.2017).
Na novém úseku dálnice u Hradce začal ostrý provoz, D11 teď měří 90 km

Silničáři otevřeli před patnáctou hodinou nový tříkilometrový úsek dálnice D11 u Hradce Králové. Stalo se tak 39 let poté, co celé dílo začalo růst od Prahy....  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.