Hostinští přehlížejí zákon

  • 3
Praha - Kontrolovat dodržování zákazu kouření v době oběda spadá od léta pod správu městských částí. V řadě restaurací se ale kouří dál. Kdo nechce při obědě v restauraci kouřit nebo dýchat nikotinový kouř ostatních hostů, musí si mezi restauracemi pečlivě vybírat. Jen málokde o poledni číšníci sklidí popelníky nebo nekuřákům nabídnou oddělený salonek.

Zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, který kouřit v době výdeje hlavního jídla výslovně zakazuje, přitom platí již dvanáct let. Letošní rok kontrolu nad jeho dodržováním převzaly jednotlivé městské části. Zákaz se přesto v mnoha restauracích překračuje i nadále.

"Přeci nemůžu zavřít zadní místnost s pětadvaceti místy kvůli dvěma nekuřákům," řekl provozní restaurace U zlatého páva. "Kouří se všude, i při obědě," dodal na rovinu - a to jako jeden z mála pražských hostinských.

Podle Ivany Perclové z deváté městské části sledují dodržování tohoto zákazu pracovníci živnostenského odboru. "Tato povinnost na městskou část přešla od prvního července, kontroly se tedy teprve rozbíhají," sdělila Perclová.

Kdo však měl dohled na starosti celá léta předtím, jasné není. "Zákon jasně stanovuje jako kontrolní orgán okresní a obecní úřady," uvedla mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová. Živnostenský úřad magistrátu však o ničem takovém neví. "My jsme jako odvolací orgán tyto kontroly určitě neprováděli.

Odvolání na zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi stojí v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Podle mého soudu to tedy patří pod hygieniky," tvrdí Michael Lakosil z živnostenského odboru magistrátu.

Hygienici však svoji odpovědnost za kontroly zcela vylučují. "Namátkově respektování tohoto zákona sledujeme, pod naši kompetenci to ale nespadá," řekl Jaromír Sobota, ředitel Městské hygienické stanice Praha.

Více než desetileté zmatky v kompetencích však má za následek ležérnost některých hospodských v dodržování zákona. "Je pravda, že se to moc nekontroluje a moc nedodržuje," uvedl prezident Sdružení podnikatelů v pohostinství a v cestovním ruchu Sylvio Spohr. "Na druhou stranu: jak donutíte hosta, který za oběd utratí stovky korun, aby si po obědě nezakouřil? To mu cigaretu vytrhnete?" uvažoval. Řešením je podle něj dobrá vzduchotechnika.

Ve staroměstské restauraci U provaznice posílají hosty, kteří u oběda nechtějí kouřit a být kouřem rušeni, do zadní místnosti. "Když si tam ale někdo zapálí, nevyženeme ho," řekla provozní Nataša Pelikánová. "Na obědy tam chodí hlavně stálá klientela, která nekouří," dodala.

"Myslím, že to není ani tak otázka dodržování zákona jako spíš slušnosti. U jídla se prostě nekouří," tvrdí jeden z hostů, který ač kuřák, usedl bez cigarety k jednomu z těchto stolů. Jeho přítel nekuřák však oponuje. "Vadí mi, že se zákon nedodržuje, jenže - co takhle večeře - to je podstatně horší," dodal.

Mnoha lidem kouř z cigaret při jídle vadí. Často si však v pražských restauracích vybrat méně zakouřené prostředí nemohou. (16. července 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video