Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hospodští zákaz kouření nechtějí

  19:28aktualizováno  19:28
Praha - Majitelům pohostinství se pranic nelíbí chystané omezení kuřáků v restauracích. Tvrdí, že nechtějí své hosty vychovávat a kromě toho by přišli o část zisku. Vybudování nekuřáckých sekcí zase považují za příliš nákladné. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer už poslal do sněmovny návrh zákona, který by mimo jiné zakázal kouření v restauracích, a to striktně od 12 do 14 a od 18 do 20 hodin.

Nový "protikuřácký" zákon  počítá s vyššími tresty

O tom, že ministerstvo zdravotnictví myslí svůj boj za práva nekuřáků vážně, svědčí i sankce, se kterými v zákoně počítá.

Zatímco dnes hrozí v případě nerespektování zákazu kouření v pohostinských zařízeních maximálně padesát tisíc korun, nový návrh počítá s pokutou od padesáti tisíc až do půl milionu.

Pokud si milovník nikotinu opakovaně zapálí tam, kde to zákon zakazuje, bude ho moci osoba zodpovědná za konkrétní prostor vykázat ven. Zákaz by se ovšem nevztahoval na místnosti označené nápisem "kuřárna".

Státním orgánem, který by měl dodržování nového zákona kontrolovat, případně ukládat sankce za jeho porušování, budou krajské úřady ve spolupráci s policií.

Majitelé a číšníci v některých pražských restauracích vesměs tvrdí, že ministerstvo připravilo hloupost. "Chcete mě rozesmát? Vždyť ani teď se podle nařízení nesmí kouřit v době oběda a nikdo to nedodržuje. A kuřáci nám přece dělají tržby," namítá Karel Penc z libeňské hospůdky U Kozla.

"Podívejte se sem," ukazuje výčepní z restaurace u Masarykova nádraží na ceduli s nápisem Prosíme hosty, aby v době oběda nekouřili. "A teď sem," kývne bradou směrem ke stolu štamgastů. Z pětice mužů kouří čtyři.

"Samotný zákaz nepomůže. Dnes se kouří skoro všude. Opravdu si nedovedu představit, že ve svém podniku začnu od určitého data vyvádět kuřáky za ucho," říká barmanka v pražském klubu Mutant.

O pravděpodobnosti zásadních potíží připrotikuřáckého tažení svědčí i zářijové zjištění MF DNES: v metropoli dnes existuje jen jediná nekuřácká kavárna (a ta je ve skutečnosti divadelním klubem). Všechny ostatní pokusy ztroskotaly, neboť nekuřácké podniky skomíraly na nezájmu zákazníků.

Prezident Sdružení podnikatelů v pohostinství Sylvio Spohr je proti jakýmkoli striktním zákazům v barech a restauracích. "Nechceme naše hosty vychovávat či napravovat. Lidi se k nám chodí bavit a kouření k tomu prostě patří," říká Spohr.

Podobný názor zastává většina lidí "od fochu", kteří jsou k podobným nařízením velmi skeptičtí. Podle nich se jídlo v restauracích podává celý den a to by znamenalo absolutní zákaz kouření. To by jim ovšem odehnalo zákazníky; vždyť kdo z kuřáků by se posadil k pivu bez milované cigarety?

"Ať nám ministerstvo vleze na záda. Ne, jméno vám neřeknu," končí diskusi na téma kouření výčepní z restaurace na sídlišti v Modřanech.

Radikálně odlišný názor na chystaný zákon mají ovšem lékaři, hygienici, nekuřáci a ministerstvo zdravotnictví.Výzkumy totiž jasně prokázaly, že i pasivní kouření škodí zdraví.

Podle lékařky Naděždy Grunové z Ligy proti rakovině je zpřísněný metr na kuřáky nutný. "Velmi bychom to přivítali; trpí tím celý národ," přeje si Grunová.

"Vy Češi jste v tomhle necivilizovaní. Z domova nejsem zvyklá, aby mi při jídle někdo čudil do obličeje," diví se Grace Thorpová, studentka žurnalistiky z New Yorku, která pravidelně navštěvuje Prahu. Lidé v Americe si podle ní vybojovali své právo dýchat čistý vzduch už dávno a Češi to musí udělat také a to co nejdřív.

Další pohled z ciziny přidává byznysmen z Toronta Ian Ferguson, který, ač sám kuřák, by prý chystaný zákon rovněž přivítal. Čeští kuřáci podle něj projevují enormní nedostatek ohledu k nekuřákům. "V pražských restauracích se nestačím divit, jak mi foukají oblaka dýmu do tváře," stěžuje si Ferguson.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý se domnívá, že chystaný zákon konečně udělá pořádek v dosavadním zmatku. "Navíc to bude účinný nástroj na ochranu nekuřáků," tvrdí Černý. Pokud jde o kouření v pohostinství, ministerstvo prý uvažuje i o variantě, že by majitel restaurace vyčlenil nekuřákům oddělenou místnost - každý host by se tak mohl rozhodnout, jaký vzduch bude dýchat.

Podle nedávného zjištění MF DNES však velká část restauratérů a kavárníků označuje tento postup za nereálný zejména proto, že náklady na vybudování nekuřáckých oddělení jsou příliš vysoké.Kromě toho se v řadě provozoven, zejména v historickém centru, taková možnost ani stavebně nedá uskutečnit.

Městští hygienici se k problému s kouřením staví opatrně. Podle právníka z Hygienické stanice hlavního města Prahy Božíka Buchtely mají hygienici, pokud půjde o vymáhání "protikuřáckého " zákona, jen okrajové pravomoce. Hygienicí tvrdí, že by prý účiněji mohli zasáhnout lidé na živnostenských úřadech.

"Kontrolovat kouření? To nám žádný zákon neukládá," brání se kupříkladu úředníci živnostenských sekcí. Zdá se tedy, že instituce si mezi sebou přehazují problém s kouřením jako horký brambor.

Autor:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Silnice, na nichž se plánuje zavedení mýta
Jihočeský kraj chce rozšířit mýto i na další silnici I. třídy

I na jihočeských silnicích první třídy budou muset platit řidiči nákladních aut mýto. Kraj nejdříve návrh ministerstva dopravy odmítal, ale nyní na něj...  celý článek

Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš se po těžké autonehodě vrátil do práce
Děkuju andělům strážným, řekl hradní protokolář Kruliš po návratu do práce

Po vážné nehodě v policejním voze, při níž si zlomil dva obratle, se tento týden vrátil do práce zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. „Děkuju svým...  celý článek

Politolog a historik žijící v USA Igor Lukeš hostem diskusního pořadu Rozstřel.
Trump ohrožuje světovou bezpečnost, řekl historik Lukeš v Rozstřelu

Prezident Donald Trump záměrně polarizuje společnost, jak ukázal během svých dvou vystoupení k násilnostem ve virginském Charlottesville. Hlava USA zároveň...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.