"Pravděpodobnost je samozřejmě daná tím, že největší koncentrace vyšetření je právě na okresech Vysočiny," prohlásil Holejšovský. Počet nucených porážek bude podle něj nakonec o něco nižší, až opadnou počáteční emoce. Lidé se poté mají vrátit ke konzumaci hovězího a zvířata budou pravidelně vyšetřována. Paradoxem je skutečnost, že se lidé nejvíce obávají masa z Jihlavska. Diagnostikování nákazy tady totiž není známkou, že by tento region byl více zamořen než jiné kraje, ale právě zvýšené kontroly v Kosteleckých uzeninách.
Česká republika provede další kroky v souvislosti s výskytem BSE na svém území až poté, co skončí pozitivním výsledkem další vyšetření podezřelého vzorku v německé laboratoři. "V tuto chvíli už vzorek je na cestě do Tübingenu, předpoklad je, že někdy v půli příštího týdne bude výsledek," řekl v pátek po jednání Ústřední nákazové komise ministr zemědělství Jan Fencl. "Oni na něm začnou v pondělí v osm hodin ráno dělat," dodal Holejšovský.
Zabezpečeno zatím je, aby zvířata z postižené oblasti nebyla někam přesunuta či poražena. Na konci týdne bude rozhodnuto o způsobu jejich likvidace, která bude z hlediska útrap zvířat obdobná standardní porážce.
Krásno testuje
Veškeré hovězí maso určené jak k přímému prodeji, tak i ke zpracování do masných výrobků, testuje na tzv. nemoc šílených krav přední tuzemský výrobce masa a uzenin, s.r.o. Masný průmysl Krásno. "Pracovníci veterinárního střediska odebírají vzorky z každého poraženého kusu. Ty jsou následně odeslány na vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě a teprve po zprávě o negativním testu je maso uvolněno k dalšímu zpracování," uvedl výkonný ředitel Jan Haruda.
Zároveň firma zajišťuje kontrolu řádné identifikace jatečných těl a k nim náležejících orgánů a částí. Chce tak ujistit své zákazníky o naprosté zdravotní nezávadnosti vlastních produktů a o vyloučení veškerých případných rizik spojených s nemocí BSE. Masný průmysl Krásno loni vyprodukoval 11,2 miliónu tun masných výrobků. Asi deset procent tvoří výroba z hovězího masa. Od začátku letošního roku dodává firma hovězí maso s atestem nezávadnosti na BSE. Za test nezávadnosti jednoho kusu hovězího zaplatí firma 1600 korun.
- neděle 10. června 2001