Místo bifteků a steaků budeme jíst cvrčky či hmyzí hamburgery. Ilustrační foto

Místo bifteků a steaků budeme jíst cvrčky či hmyzí hamburgery. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Namísto masa jednou budeme jíst hmyz, míní vědci. Bude levnější

  • 137
Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí. Zaznělo to podle agentury AFP na konferenci, která se v uplynulých dnech konala v nizozemském Wageningenu.

Přijde den, kdy jeden klasický masový hamburger bude stát 120 eur (2 900 korun) a jeden "hmyzí hamburger" zvaný třeba Bug (hmyz) jen 12 eur (290 korun), kdy bude více lidí, kteří jedí hmyz, než těch, kteří jedí maso, předpověděl entomolog Arnold van Huis.

"Chuť... oříšků," sděluje svůj pocit nizozemská studentka Walinka van Tolová po zakousnutí se do čokoládového bonbonu s červem. Dívka se s dalšími 200 zvědavci pustila do ochutnávek pokrmů, které vědci připravili.

Vaření z hmyzu - Speciální vánoční menu
Vaření z hmyzu - Speciální vánoční menu

Smažení cvrčci či mouční červi budou brzy standardní součástí našeho jídelníčku, míní vědci.

Mezi nabízenými lahůdkami byly dále například jarní válečky se sarančaty či koláče s moučnými červy. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bude v roce 2050 na planetě žít devět miliard lidí, přičemž rozloha zemědělské půdy se postupně snižuje.

Hmyz je bohatý na proteiny a je málo tučný. S 10 kilogramy rostlin se vyprodukuje kolem sedmi kilogramů hmyzu, ale jen jeden kilogram masa.

Když ho neuvidíte, vadit vám to nebude

Vedoucí entomologie na místní univerzitě Marcel Dicke připouští, že změna v myšlení obyvatel západních zemí potrvá dlouho. Věří však, že lidé jednou upustí od nesprávného pocitu, že hmyz je špinavý. Poznamenává, že již nyní sní ročně každý z nás v průměru 500 gramů hmyzu, který bývá ukrytý například v malinové marmeládě či chlebu.

"Když vidíte nějaký hmyz, je určitá blokáda. Je to ale jiné, když je hmyz přeměněn a stane se v potravinách neviditelný," ujišťuje Roland van de Ven, který týdně produkuje více než 1,2 tuny moučných červů, z nichž naprostá většina je určena pro zvířata v zoologických zahradách i jinde, ale z asi 1,5 procenta je také určena pro konzumaci lidí.

Entomolog Arnold van Huis upřesnil, že obyvatelé Mexika jedí kolem 500 druhů hmyzu, v Africe je to 250 a v Číně 180 druhů. V těchto oblastech jsou podle něj navíc často pokrmy z hmyzu považovány za delikatesy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video