náhledy
Číňané v čím dál větší míře holdují pokrmům z ptačích hnízd. K jejich přípravě se nejčastěji používají hnízda salangan, příbuzných nám známých rorýsů. Obyvatelé říše středu věří, že hnízda mají blahodárné účinky.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Salangany svá hnízda stavějí z vydávené mořské řasy a výměšků slinných žláz. Když hmota uschne, dobře drží tvar. Ptáci dříve stavěli svá hnízda v jeskyních, dnes už v Číně a Malajsii existují speciální chovné stanice. Na snímku je vábnička salangan.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Tou pracovníci chovných stanic salangany lákají a drží v prostorách stanice. Jednou z největších chovných stanic je Swiftlet Eco Park v Malajsii, ve které již několik let pracuje i Tan Jin Hong.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Ve stanicích dostává prostor i moderní technika. Například malé reproduktory, které salanganám přehrávají jejich vlastní zpěv.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Salangany v chovných stanicích žijí ve speciálních přístřešcích, odkud jejich pečlivě zbudovaná hnízda putují na jídelníček asijských gurmánů.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Průměrná cena se pohybuje v přepočtu kolem 65 tisíc korun za kilogram. V Číně se přitom zkonzumuje až 90 procent světové produkce ptačích hnízd. Jen v loňském roce se tržby producentů vyšplhaly na pět miliard dolarů. Do roku 2020 by se pak tržby měly zvýšit až dvojnásobně.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Po sebrání hnízda putují do laboratoře, kde z nich pracovníci pečlivě odstraňují ptačí pírka.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Čím čistější a kompletnější hnízdo, tím vyšší je jeho cena.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Na trh však směřují i nekompletní hnízda, která si mohou dovolit i méně zámožní zákazníci.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Podle tradiční medicíny mají hnízda salangan blahodárné účinky na lidské zdraví. V posledních letech jsou k dostání i na pultech obchodů.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Vyrábí se z nich mimo jiné i kvalitní káva či kosmetické produkty.
Autor: Olivia Harris , Reuters
Nejtradičnějším pokrmem je však polévka z ptačích hnízd. Ta má podle šéfkuchařů nejen skvělou chuť, ale i vysokou výživovou hodnotu a navíc se dobře tráví. Proto se často objevuje na jídelníčku starších lidí.
Autor: Olivia Harris , Reuters