Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Fialový květák? I zelinář musí jít s dobou

  10:01aktualizováno  10:01
Olomouc - Móda už dávno není jen výsadou krejčích, obuvníků či výrobců kosmetiky. Držet krok s módou dnes musí dokonce i zelinář. A tak zkouší na trhu prorazit třeba s mrkví menší než ředkvička, s fialovým květákem nebo s rajčaty, která chutnají jako třešně. Některou atypickou zeleninu pěstitelé přivážejí ze světa, jiná se rodí v bujné fantazii šlechtitelů.

"V poslední době je třeba populární bílý celer. Na jeho pěstování přechází většina zelinářů, i když dobře vědí, že jsou méně aromatické. Je to však móda a když se jí nepřizpůsobíme, vypadneme ze hry," tvrdí například předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Takzvaná baby karotka, mrkvička dlouhá čtyři až pět centimetrů, je zajímavá i tím, jak se pěstuje. "Zelináři ji hustě vysejí a v určité vývojové fázi nať sežehnou ohněm. Pak se vyoře, opere a konzervuje," popisuje další novinku olomouckých šlechtitelů Jiří Kučera.

Zelináři, kteří chtějí být "in", ovšem pěstují i červenou růžičkovou kapustu, kudrnaté saláty, papriky ve tvaru cigarety, beraního či kozího rohu. Hodně vylepšovat se dá dokonce i na obyčejné cibuli. Čím má protáhlejší tvar, tím lépe. To proto, že při přípravě špízu se z ní dá nakrájet více stejnoměrných koleček.

Pro zpracovatele mají zelináři velikost gigant, pro domácnosti naopak pěstují zelí a saláty s co nejmenšími hlávkami. Rodiny jsou menší a malá hlávka je praktičtější. Pro lidi, kterým rajče nevoní anebo je rozčiluje, že občas vystříkne na šaty, mají už pěstitelé také řešení. Třešňové rajče, které vypadá jako větší bobule, má žlutou barvu a poněkud jinou chuť.

Ne každou novinku však lidé přijmou. Na počátku devadesátých let někteří zelináři vsadili na čekanku, ale lidé ji nepřijali. Zdála se jim moc hořká. Naopak čínské zelí je stále populárnější a zelináři ho každým rokem sejí více a více. Sympatie získává i brokolice.

Nové tvary zeleniny šlechtitelé vymýšlejí zejména pro konzerváře. Těm se například líbí, když má mrkev kořen ve tvaru válce a dávají také přednost zelí s malým košťálem a "utaženými" hlávkami. "Když listy nejsou pěkně naskládané na sobě, špatně se krouhají," obhajuje nové požadavky na zelí Josef Poštulka ze zemědělského podniku Otice.

Některé nové vlastnosti zeleniny jsou však atraktivní spíš pro pěstitele než pro spotřebitele. Zejména to, že nechutnají škůdcům, nebo se mohou pěstovat i v zimě. Kvůli plísni jsou módní  zase extrémně rané okurky nakladačky. Šlechtitelé se také snaží křížit okurku s cukrovým melounem, který je proti plísni rezistentní.

Ještě více než šlechtění nabízí při vývoji nové zeleniny genetická manipulace. Zelináři, stejně jako jiní pěstitelé, na ni zatím však moc nesázejí. Obávají se, že by k takové zelenině neměli lidé důvěru a nekupovali by ji. Ve světě jsou již však poměrně rozšířená geneticky modifikovaná rajčata.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Iniciativa Pestrá strava bez chemie učí školáky, jak si připravit zdravou...
Přibývá obézních dětí. Kopírují stravovací návyky rodičů, varují odborníci

Každé čtvrté dítě má nadváhu, každé sedmé je obézní a každé čtvrté dítě ze sta je dokonce extrémně obézní. Za tuto nepříznivou statistiku může špatný životní...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Z tanečního parketu do basy. Když komunisté trestali mládež za rokenrol

Před šedesáti lety si komunistická moc v Praze došlápla na desítky mladých lidí, kteří se provinili pouze tím, že tančili rokenrol. V očích režimu propagovali...  celý článek

Na nákup vyrazí místní jedině s klíčem nebo čipem.
V Karviné uzavřeli blok domů v ghettu mřížemi, lidé chtějí být v bezpečí

Domy jednoho z vnitrobloků ve vyloučené lokalitě v Karviné obklopil plot a brány. Kdo tu nebydlí, ulicí G. Preissové už neprojde. Podle společnosti, která domy...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.