Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Plzni házeli hlávkou zelí. Festival nabídl i další „zelísporty“

  14:40aktualizováno  14:40
Stovky a tisíce malých i velkých zelných hlávek v jakékoli podobě. V plzeňských Křimicích se podruhé koná Festival zelí. V sobotu přišlo několik tisíc lidí, na neděli je připravený program včetně hudebních vystoupení až do 17. hodiny.

Hlávka zelí jako základ pro vytvoření obličeje, jako sportovní náčiní k házení i jako nebezpečná zbraň vržená do dvacetimetrové vzdálenosti ze zmenšeného dobývací středověkého praku. K tomu soutěž dětí z místní školy o nejlepšího strašáka zelí nebo stánky nebo na zahnání hladu burger, kde kromě masa už je jen zelí na různé způsoby.

Fotogalerie

Karel Řanda přijel v sobotu odpoledne i se šestiletým vnukem. „Chci mu hlavně ukázat, jak se z hlávky na začátku stane zelí, které on zná z talíře. Zatímco my jsme jako děti pomáhali každý rok na podzim babičce krouhat a nakládat zelí, dnešní děti o tom už nemají nejmenší představu. V paneláku se k tomu nedostanou,“ podotkl Řanda, zatímco jeho vnuk natahoval zmenšený středověký prak v křimickém parku.

Pak pod dohledem dívky v historickém kostýmu usadil zelnou hlávku zabalenou ve folii na správné místo a pak zatažením provázku z bezpečné vzdálenosti zelí poslal na imaginárního nepřítele. Zelná koule letěla vzduchem ladným obloukem skoro dvacet metrů.

Kromě teoretických rad od křimických zelařů, jak hlávku správně očistit, jak nakrouhané zelí správně naložit, co všechno do něj přidat i jak dlouho musí kvasit, si kdokoli mohl vyzkoušet správné šlapání zelí v kádích. Základ úspěchu je dostat z něj všechen vzduch.

Zatímco dospělí většinou jen sledovali, děti šlapaly jako o závod. Hodně lidí v Plzni a okolí si letos zřejmě poprvé zkusí naložit své vlastní zelí - před jejich očima nakrouhané zelí si odváželi domů. Od kilového pytlíčku až po několik pytlů s deseti i více kilogramy nakrouhané čerstvé zelné hmoty.

Křimické zelí a saláty z něj přinesly majiteli zdejší zelárny Jaroslavu Lobkowiczovi dva roky vítězství v kategorii regionální potraviny Plzeňského kraje. V loňském roce to byl zelný salát s křenem, v letošním salát s koprem.

Autor:


Témata: Plzeňský kraj




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.