iDNES.cz

Epidemiolog Roman Chlíbek

Roman Chlíbek, epidemiolog
velikost textu:
vydáno 6.6.2011 17:00
Děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Roman Chlíbek je uznávaný infekční epidemiolog a vakcinolog. Ptejte se na vše okolo nákazy zmutovanou bakterií Escherichia coli.
OTÁZKA: Dobrý den, je bezpečné 7měsíčnímu miminu podávat řádně vodou omyté meruňky bez šlupky, které jsou spařené 5 minut v parním hrnci? Nebo raději kupovat dětskou výživu ve skleničce? Kolik minut by se pro 7 měsíční mimino vařit BIO maso, aby to bylo bezpečné? Předem děkuji za odpověď.
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Dobrý den, ovoce, které je omyté, dokonce ještě i oloupané a jak píšete spařené v parním hrnci považuji za dostatečně bezpečné a nemusíte mít strach je podat i miminku. Jinak baktérii E.coli ničí již teplota 70 a více stupňů, proto var při 100 stupních tuto baktérii zahubí. Obvyklá doba po kterou se maso vaří je dostatečná, jistý je již 10 minutové povaření. 6.6.2011 17:06
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal, proč je pod drobnohledem právě zelenina a jestli tuto bakterii zničí var, respektive, jestli je cokoli převařené bezpečné.
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Zelenina nebo i jiné potraviny (vyšetřovalo se i maso) jsou pod drobnohledem proto, že touto baktérií mohou být kontaminované právě potraviny. POkud by se jednalo o přenos z člověka na člověka, pak by nebylo tolika případů v tak krátkém čase. Vždy když se objeví tzv. explozivní epidemie průjmových onemocnění pátrá se po potravinách, které mohou být kontaminována a dále se vyšetřuje v provozech hromadného stravování. Var baktérii ničí, hyne již při 70 stupních Celsia. 6.6.2011 17:10
OTÁZKA: Dobrý den,citace z dokumentu Food inc(nominovany na oskara): "ALLEN TRENKLE ODBORNÍK NA VÝŽIVU PŘEŽVÝKAVCŮ UNIVERZITA STÁTU IOWA. V bachoru jsou milióny mikroorganizmů, bakterií. Zvířata jsou vyvinutá ke konzumaci trávy. Výzkumy ukazují, že jednostranně kukuřičná strava vede k výskytu bacilu E. coli, který je kyselinovzdorný. Jednalo by se o nebezpečnější mutaci E. coli. Takže krmíte dobytek kukuřicí a E. coli, což je velmi běžný bacil, se vyvine, a objeví se jistá mutace a kmen zvaný "E. coli 0157:h7" vstoupí na světovou scénu. Je to výsledek jednostranné stravy dobytka ve výkrmnách a vůbec života ve výkrmnách. Celý den stojí zvířata po kotníky ve vlastních výkalech. Takže když to má jedna kráva, ostatní to chytnou. Když se dostanou na jatka, jejich kůže je obalena ztvrdlými výkaly. A když jatka porazí 400 zvířat za hodinu, jak zabráníte, aby se výkaly nedostaly do poražených zvířat?" Videl jste dokument?doprucuji:)
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Dokument jsem neviděl, rád se na něho podívám. Bohužel baktérie se mohou v rámci své evoluce měnit a to proto, aby neustále překonávaly obranný systém zvířat nebo lidí. V této epidemii se nejedná o E.coli O157:H7 (mimochodem ta je nejčastější), ale o E.coli O104:H4, která vznikla pravděpodobně v rámci přirozené genetické rekombinace baktérii. Mimochodem není 100% neznámá. Jeden případ lidské nákazy touto baktérií byl popsán již v roce 2005 (Korea), nikdy ovšem v takém rozsahu a takovém počtu lidí jako nyní. Toto je již epidemický výskyt. 6.6.2011 17:15
OTÁZKA: Dobrý den, jel byste zítra na 4 denní exkurzi do Hamburku? (nelze odložit) Děkuji MC Loulii
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Určitě bych jel. Dal bych si pozor na to kde se stravuji a co jím, vyhýbal bych se syrovému nebo nedopečenému masu a čerstvým zeleninovým salátům v restauracích. 6.6.2011 17:16
OTÁZKA: Dobrý den, jak je vysoké riziko nakažení z běžně dostupné zeleniny či ovoce v našich prodejnách. Dělají se nějaké preventivní kontroly? Děkuju Jiří Krampl
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Riziko v naší republice je minimální. Intenzivní kontroly stále probíhají i s českými vzorky potravin a zatím se nenašla jediná závadná potravina. Vypadá to, že epidemie je skutečně vázaná na Německo, kde se hledá zdroj. Tím , že neonemocněl nemocniční personál v Německu se ukazuje, že nákaza se v tomto případě nešíří mezi lidmi a onemocní ti, kteří jedí kontaminované potraviny. Proto pod ještě větším drobnohledem jsou v tuto chvíli potraviny z Německa. 6.6.2011 17:19
OTÁZKA: Dobrý den, je rozumné teď cestovat Saska? Chystám se na festival, ale předpokládám, že pokud se vyhnu místní zelenině a při dodržení základní hygieny, by neměl být problém...
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Máte pravdu,při dodržování základních zásad hygieny (mytí rukou) a vynechání tepelně neupravené zeleniny nebo masa v jídelníčku by k nákaze nemělo dojít. 6.6.2011 17:21
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možný přenos z člověka na člověka ještě v inkubační době, tedy před objevením prvních klinických příznaků? A je možný přenos slinami? Děkuji za odpovědi!
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Přenos z člověka na člověka je možný, baktérie se z těla nemocného vylučuje stolicí. Během inkubační doby je infekciozita nemocného minimální a k přenosu zpravidla nedochází. Přenos slinami není možný, protože u nemocného se baktérie ve slinách nevyskytuje. 6.6.2011 17:24
OTÁZKA: Jak si vysvětlujte, že nákazou trpí převážně ženy? Marie Novotná
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Jedna z možností je, že ženy konzumují čerstvou zeleninu a saláty ve větší míře než muži. Dále je asi také pravda, že s potravinami více manipulují ženy během přípravy a vaření, proto jejich riziko nákazy může být vyšší. 6.6.2011 17:26
OTÁZKA: Dobrý den, Napadá mě, že byla bakterie uměle vytvořená někde v laboratoři a ta kontaminace může být úmyslná. Jednou se nakazí jedna várka španělských okurek, ve chvíli, kdy se začne testovat, jsou pochopitelně všechny snědeny a v další várce se nic nenajde. To samé teď s klíčky a ten záškodník už nyní infikuje někde ve velkoskladu třeba salámy a má z toho z nějakého důvodu (peníze, terorismus, nebo nějaká úchylka) velkou radost, jak zase všechny převezl. Nepřipadá Vám to jako pravděpodobné?
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Je to spekulace. Bioteroristé by si pravděpodobně vybrali jinou , více nebezpečnou baktérii nebo virus k šíření mezi lidmi. 6.6.2011 17:33
OTÁZKA: Dobrý den, možná jsem toho o zmíněné bakterii zatím přečetl málo, ale přesto.. Vyskytuje se tato bakterie pouze na povrchu potravin nebo se může dostat i "dovnitř"? Jak správně ošetřit potraviny pokud je chceme i přesto konzumovat v syrovém stavu? Děkuji Lukáš Kůrka
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Baktérie bývá u zeleniny na povrchu, proto dostatečné opláchnutí zeleniny, po té také rukou před jídlem je dostatečné opatření. Navíc je velmi pravděpodobné, že se u nás kontaminované potraviny nevyskytují a jsou bezpečné. 6.6.2011 17:35
OTÁZKA: Dobrý den. Mám jenom jeden dotaz. Pokud atb, tak jaká? Studoval jsem ciltivost na atb na stránkách SZÚ, nevypadá to nijak valně, chápu, že problémem je střevní lumen. Díky za odpověď. Lékař.
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Při nekomplikovaném průběhu se antibiotika nedoporučují, zabíjí baktérii, která uvolňuje před smrtí ještě více nebezpečného toxinu a příznaky se mohou tak zvýraznit. 6.6.2011 17:38
OTÁZKA: Proč není zavedeno v ohnisku nákazy izolace nemocných ? Kontaktní nakažlivost je vysoká - snad inf. dávka je 100 bakterií.Šíří se na další osoby. Salmonela se kontaktem nešíří. Jaká je inf. dávka . Prosím o uvedení dalších protiinfekčních opatření v ohnisku nákazy. Jaké by byly v ČR a jaké jsou v Hamburgu? Je aktivován Těchonín? Děkuji
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: V ohnisku nákazy dochází k izolaci všech nemocných, tedy osob, které vylučují baktérie. Nákaza se pravděpodobně nešíří z člověka na člověka (ošetřující personál neonemocněl), onemocní ten, kdo konzumuje kontaminované potraviny. Pokud není průběh příliš závažný a nedochází k dehydrataci, pak je možná i izolace v doma. V ČR kromě jediné turistky, které cestovala z Německa není případ této nákazy, natož pak epidemie. Proto se na rozdíl od Německa, kde z protiepidemických opaření aplikují izolaci nemocných, diagnostiku, léčbu, dezinfekci, v ČR přijala opatření ke kontrole potravin a zvýšená pozornost se věnuje diagnostice všech nemocných s průjmy. Těchonín aktivován není. 6.6.2011 17:43
OTÁZKA: Když takřka nic nevíte, proč dáváte rozhovory? :) Nic ve zlém... Ondra Knava
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Nevím na co narážíte, s jakou odpovědí jsem Vás neuspokojil, pošlet ji znovu prosím.Děkuji 6.6.2011 17:43
OTÁZKA: dobrý den....ničí bakterii kromě převaření také zamražení?...díky petra
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Baktérii ničí teplo, zamražení zastaví její růst a množení, ale nezničí. 6.6.2011 17:45
OTÁZKA: jel byste nyní do severního německa? Ondra Knava
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Jel, ale dodržoval bych základní zásady hygieny, bezpečnosti stravování a vyvaroval bych se syrové zelenině a nedovařeným nebo syrovým potravinám (masu). 6.6.2011 17:46
OTÁZKA: Dal byste si nyní okurkový salát s ředkvičkovými klíčky například? Ondra Knava
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: V našich podmínkách ano, okurkový salát jsem měl naposledy před 5 dny a bez následků. Epidemie bude pravděpodobně lokalizovaná jenom na Německo nebo na osoby, které se tam během pobytu a cestování nakazily. 6.6.2011 17:48
OTÁZKA: Jak byste reagoval, když by se zjistilo, že nákaza přišla z nějaké suroviny pěstované v ČR? Ondra Knava
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Nekonzumoval bych danou potravinu, která byla z této suroviny připravena do doby,než by se přijala opatření k vyloučení další kontaminace. 6.6.2011 17:50
OTÁZKA: E.colisti kam se podíváš... Byl jsem zatím hrdý na České odborníky, mikrobiology a lékaře, kteří umí vyslovit i napsat správný název : bakterie enterohemoragická Escherichia coli; bakterie EHEC. Ahoj H.podunajská, Z.polní, P.duhový, O.feniklový,.....
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Myslím, že stále umíme správně vyslovovat a také nazývat baktérii EHEC. Mimochodem někdy se také označuje jako kmen STEC. 6.6.2011 17:52
OTÁZKA: Dobrý den, máte zprávu o tom, zda se také již nakazily malé děti a zda by mohla být podávaná probiotika jako účinná prevence?
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Nákaza se objevila i mezi dětmi, ale dospělí jasně převažují - téměř 90 % všech nakažených jsou dospělí a kolem 70 % jsou to ženy. Probiotika jsou jistě dobrá, nicméně nezabrání množení a produkci toxinu, pokud se člověk nazakí konzumací kontaminované potraviny. Určitě budou výborná po prodělané nákaze v období rekonvalescence, kdy urychlí osídlení střeva běžnou, "správnou" mikroflórou. 6.6.2011 17:55
OTÁZKA: Dobrý den, jak je možné že byly za zdroj nákazy označené okurky? Musel tam být přece nějaký druh E. coli nalezen, byť se nakonec ukázalo, že ne ten zmutovaný smrtící, jinak by si nemohli dovolit je takto označit... Tomáš Havel
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Skutečně tam našli E.coli, což je nejčastěji známka fekální kontaminace. Nicméně nejednalo se o ten typ co vyvolává krvavé průjmy. Při vyšetřování se nejprve prokláže zda je či není E.coli přítomna a pak se pokračuje v upřesňování a určování typu baktérie. Ne každá E.coli musí vyvolat závažné průjmy. 6.6.2011 17:59
OTÁZKA: Dobrý den, jak vlastně probíhá léčba infikovaných osob? Dovolte mi další laickou otázku. Kdesi v záplavě zpráv probleskla informace, že němečtí lékaři navzdory doporučení světových epidemiologů nasazují antibiotika. (bohužel již nedokážu dohledat zdroj k přesné citaci) Proč "navzdory"? Má v této situaci nějaké opodstatnění preventivní nasazení antibotik u osob v okolí výskytu nákazy? Děkuji za odpověď Michal Andrlík
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Prevetivní podávání antibiotik osobám v ohnisku nákazy se v tomto případě nedoporučuje. Není to účinné.Léčba spočívá v doplňování tekutin (hrozí dehydratace), kontrole stavu metabolismu. při komplikacích (poškození ledvin např.) se nasazují antibiotika po určení citlivosti.Často se mohou při tomto onemocnění objevovat další zdravotní problémy, které pak lékaři řeší antibiotiky. 6.6.2011 18:02
OTÁZKA: V čem je tento kmen dle vás nový? Myslím že již popsán minimáně 6 let jak u člověka tak u zvířat... stačí trochu zapátrat na web of science. O104:H4... (Již zmiňovaná Korea, Argentina, ... tuším že se touto mutací zabýval i Kochův institut....) Mám pocit, že jednostraně zaměřené pátrání komplikuje hledání původce... a že když všechny indicie vedou do Německa začínají německé úřady dost polevovat.... Vypadá to trochu na blamáž... mimi mimi
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Nový je v tom, že dosud nevyvolal tolik onemocnění lidí a nebyl tak agresivní (virulentní), nevedl k tolika poškození ledvin a úmrtí, jako nyní. U průjmových onemocnění se velice často (až v 80%) nepodaří nalézt zdroj nákazy i přes to, že se všichni snaží. 6.6.2011 18:04
OTÁZKA: Dobrý den, vysvětlete proč se stále hovoří o epidemii, když je teprve cca 2000 nakažených v celé západná Evropě - cca 150 mil. obyvatel. libor machát
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Epidemie neznamená, že musí být desetitisíce či více případů. Epidemie je zvýšený výskyt stejného infekčního onemocnění u osob, které mají nějakou epidemickou souvislost (např. vazba na konzumaci podezřelých potravin), kdy dochází k narůstání počtu případů a je zde geografické ohraničení. Epidemie může být např. i výskyt 15 případů streptokokové angíny v mateřské školce. 6.6.2011 18:07
OTÁZKA: Dobrý den, je možné, že zdrojem nákazy je konkrétní člověk, který například nedbá příliš na osobní hygienu a kontaminoval různé potraviny v obchodě/skladu, případně nakazil lidi přímo a žádná kontaminovaná potravina (biookurka, výhonky) vlastně neexistuje?
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: V tomto případě je to málo pravděpodobné, nevěřím, že by daný člověk kontaminoval takové množství potravin. POkud by nakazil přímo nějakého člověka, pak by nebyl takovýto epidemický výskyt s tolika nemocnými. 6.6.2011 18:09
OTÁZKA: Dobrý den, je pravda, že se nákaza neprojevila u malých dětí a dospívajících? Pokud to tak je, jak si to vysvětlujete? A ví se, jak dlouhá je inkubační doba?
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Inkubační doba je 3-8 dnů, v průměru 3-4 dny. Ne všechny případy jsou jenom u dospělých, ale je pravda, že převažují (87-90% případů). Vysvětlení můžeme hledat v množství zkomzumované potraviny, ale také ve vlastní baktérii. 6.6.2011 18:11
OTÁZKA: Dobrý den, opravdu se domníváte, že se jedná o organismus, jehož specifita DNA vznikla přirozenou rekombinací genů? Co říkáte na možnost, že se jedná o uměle vypěstovaný transgenní organismus? Inserce několika "zvláštních" genů, které tato "forma" má do plasmidové DNA je v dnešní době docela jednoduché...Šance, že jde o přirozenou mutaci, která se v populaci bakterií přirozeně rozšířila právě od jednoho donora k dalším akceptorům je přece docela malá, zejména uvážíme-li epidemický výskyt...V Korei byla identifikována u jednoho pacienta a pak se stejná mutace náhodou objeví na jiném kontinentě? Nejsem v žádném případě zastánkyní nějakých konspiračních teorií, jen mi to přijde z pohledu teorie pravděpodobnosti v podstatě vyloučené...
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Domnívám se, že bioteroristé by si vybrali jinou baktérii či vir s daleko ničivějšími následky a snadnějším šířením mezi lidmi. I baktérie se snaží přežím a dělají vše pro to, aby vyzrály na náš imunitní systém. Více věřím na přirozenou genetickou rekombinaci. 6.6.2011 18:13
zpět na osobnost