Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dvorští nosorožci se zabydlují v keňské buši

  12:13aktualizováno  12:13
Čtveřice severních bílých nosorožců ze Zoo ve Dvoře Králové nad Labem se už přes týden zabydluje v buši rezervace Ol Pejeta v africké Keni. Přemístění do mnohahektarových oplocených výběhů má zvýšit šance na odchování mláďat těchto kriticky ohrožených zvířat.

Vzácní nosorožci bílí se už zabydlují v rezervaci Ol Pejeta, kam dorazili ze zoo Dvůr Králové. (20. prosince 2009) | foto: AP

"Adaptace na život v africké buši probíhá nad očekávání dobře. Samice Nájin a Fatu se už chodí pást společně se samcem Sudánem na přibližně osmihektarovou plochu," informovala ředitelka dvorské zoo Dana Holečková.

V rezervaci Ol Pejeta už pobývá i skupina dovezených samic rozšířenějších jižních bílých nosorožců s mláďaty, která s částí dvorských zvířat vytvoří jedno chovné stádo, pro něž je už připraven obří ohrazený výběh o rozloze 300 hektarů.

Pro posledního dvorského nosorožce - samce Suniho - se připravuje další oplocené území o ploše 150 hektarů. Do něj by měl být umístěn jak Suni, tak jižní samice a jedna z dvorských severních samic.

"Tím chceme rozbít nepřirozené vazby mezi matkou Nájin a její devítiletou dcerou Fatu, která by mohla u samic bránit navození přirozených cyklů podmiňujících páření," vysvětlila Holečková.

Samci Súdán a Suni a samice Najin a Fatu odletěli z Prahy do Keni v sobotu 19. prosince. Šestadvacet hodin dlouhý transport, který byl vzhledem k vysokému věku části nosorožců podle některých odborníků značně riskantní, přežila všechna čtyři zvířata bez následků.

V menších výbězích si pak dvorští nosorožci zvykali na život v buši, na příjem přirozené potravy i na elektrické ohradníky. Dvojice samic a samců žily po celou dobu odděleně. K prvnímu kontaktu obou pohlaví došlo až minulou neděli.

"Vytvořením chovných stád a jejich umístěním v buši byly naplněny všechny předpoklady, aby u našich samic došlo k navození přirozených cyklů podmiňujících páření," uvedla ředitelka dvorské zoo.

Šanci na odchování mláděte by podle odborníků výrazně zvýšilo spojení dvorských zvířat se severními bílými nosorožci z volné přírody, kde se je dlouho nedařilo objevit.

Až vloni v prosinci posádka vrtulníku v jižním Súdánu prý jasně rozpoznala skupinu tří divokých severních bílých nosorožců - jednoho samce a jedné samice s mládětem.

"Pracovníci z keňské rezervace Lewa už v Súdánu provedli první průzkum a tamní obyvatelé jim potvrdili pozorování severních bílých nosorožců. Nalézt se je sice zatím nepodařilo, ale připravuje se další pátrání," informovala Holečková.

Na světě se vyskytuje pět druhů nosorožců. V Asii žijí nosorožec indický, sumatránský a jávský, Afriku obývají menší listožravý dvourohý neboli černý a větší trávožravý širokohubý neboli bílý.

Afričtí bílí nosorožci se ještě podle místa výskytu dělí na jižní a severní. Zatímco jižní jsou ze všech nosorožců nejpočetnější, kriticky ohrožených severních bílých nosorožců přežilo posledních osm v zoo ve Dvoře Králové a v americkém San Diegu a jen čtyři dvorští jsou schopni rozmnožování.







Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zavražděnou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou přišly do ulic Malty uctít...
Malta nabízí milion eur za informace vedoucí k dopadení vraha novinářky

Maltská vláda nabídla odměnu milion eur (25,7 milionu Kč) a ochranu za informace o tom, kdo zavraždil investigativní novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou....  celý článek

Kresba Empire State Building, kterou v 90. letech stvořil Donald Trump
Donald Trump, umělec. Prezidentovy malůvky se prodávají za statisíce

Jednoduchá kresba Empire State Building, kterou před lety černou fixou nakreslil Donald Trump, se ve čtvrtek v Los Angeles vydražila za 16 000 dolarů, tedy asi...  celý článek

Cvičení kybernetické bezpečnosti Locked Shields 2017 v Estonsku
NATO čelí stovkám kyberútoků měsíčně, vylepšuje obranu a hledá zbraně

Dosavadní taktická výhoda na bojišti umožněná technologickou vyspělostí NATO by mohla být vážně ohrožena, pokud spojenci nebudou schopni stoprocentně čelit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.