Zájem se zvyšuje kolem svátků
Společnost, která nakupuje kuřata od zhruba pětadvaceti smluvních chovatelů z Moravy, loni zpracovala přes sedmnáct milionů kusů kuřat.
Největší zájem o kuřata přitom společnost zaznamenala na přelomu roku. "Zájem byl zvýšený hlavně kolem Vánoc, horko těžko jsme pokrývali potřebu," uvedl obchodní ředitel společnosti Emilián Bauman.
Podle údajů Českého statistického úřadu se podíl drůbežího masa nyní v porovnání s listopadem loňského roku, tedy před aférou s nemocí šílených krav, zvýšil o pět procent, asi o půl kila na osobu za měsíc.
Každý Čech jednou sní 28 kilogramů drůbeže
"Nárůst bude stále pokračovat," věří Kaprálek. Podle něj se do dvou let zvýší spotřeba o čtyři až šest kilogramů na osobu za rok. Každý obyvatel České republiky by tedy zkonzumoval až 28 kilogramů drůbeže ročně.
Moravskoslezské drůbežářské závody Promt se přitom připravují i na export do zemí Evropské unie. Nyní už dodává kuřata na Slovensko, a to asi deset procent produkce, přes tři procenta končí v Německu.
Prodejní ceny kuřat lámou rekordy
Prodejní ceny mražených kuřat, které předloni klesly na 35 korun za kilogram, prolomily nyní díky růstu poptávky hranici padesáti korun. "Ceny začaly růst od loňského pololetí, období před tím bylo velice těžké, museli jsme prodávat pod cenou nákladů," říká Kaprálek.
Cenová válka mezi výrobci drůbežího masa i tlak obchodních řetězců na ceny kuřat poslal drůbežářské závody do ztrát. "Složitě se teď s cenou dostáváme tam, kde jsme byli před dvěmi léty," potvrzuje generální ředitel Radim Kutáč.
- čtvrtek 12. dubna 2001