Stalo se to pět dní poté, co MF DNES informovala, že pro čtyřicet seniorů objednává vedení domova třicet obědů a ty musí vystačit i pro šest členů personálu. Období podélně rozřezávaných karbanátků, dělení jedné porce na dva talíře a jiných praktik, které popisovali zaměstnanci penzionu, tak skončilo.
Šéf domova Zdeněk Stránský objednávky menšího počtu porcí, než kolik má klientů, nepopíral. Tvrdil, že musí starým lidem upravovat nutriční hodnoty jídel, protože mají málo pohybu. Argumentoval i tím, že kdyby byli důchodci příliš těžcí, personálu by to komplikovalo práci. Nyní domov začal objednávat u dodavatelské firmy více obědů.
Sociální odbor krajského úřadu, který má nad podobnými zařízeními dohled, se do penzionu chystá na kontrolu, ale nepospíchá. "Nejsme tady v plném počtu, musíme se na to připravit, výsledky by mohly být v půlce září," řekla vedoucí oddělení sociálních věcí Jiřina Šedová.
Odborníci se shodují, že krácení porcí starým lidem, z nichž někteří trpí například cukrovkou, může ohrozit jejich zdraví.