DOKUMENT: Prohlášení vlády a přeběhlíků

Bývalí poslanci ČSSD Melčák a Pohanka podpoří vládní reformu. Při nočních jednání se dohodli na společném postupu s premiérem Mirkem Topolánkem. Společné prohlášení, kde vysvětlují své kroky, přinášíme v plném znění.

Vláda se dohodla s Milošem Melčákem a Michalem Pohankou na podpoře reforem. | foto: Dan MaternaMF DNES

Předseda vlády se včera v pozdních nočních hodinách po schůzce předsedů koaličních stran sešel rovněž s poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou a dlouze společně jednali o podpoře vládního návrhu reformy veřejných financí.

Všichni účastníci schůzky se shodli na tom, že neúměrně rostoucí zadlužení a deficit veřejných financí ohrožují stabilitu ekonomiky, podkopávají růst životní úrovně občanů, brání udržení nízké nezaměstnanosti a můžou zastavit čerpání strukturálních fondů Evropské unie, tolik potřebných pro méně rozvinuté regiony v naší zemi.

Všichni účastníci se shodli na nejdůležitějších principech navržených legislativních změn. Je to především ochrana a podpora dětí a rodin s dětmi, podpora podnikání, motivace k zákonné práci, postihování nezákonného zaměstnávání a právní stát.

Předseda vlády se s oběma poslanci dohodl na zahrnutí jejich priorit, a především na následujících úpravách koaliční verze navrhované reformy:

1) Bude zachována stávající úprava a daňové zvýhodnění stravenek.
2) Bude rozšířen výběr pojistného na zdravotní pojištění z tzv. funkčních požitků, což přinese zdravotním pojišťovnám dodatečné 1-1,3 mld. Kč.
3) Následně bude prosazena stejná úprava pro sociální pojištění, což přinese další prostředky do fondu sociálního pojištění.
4) Úspory z regulace vzniklé v jednotlivých segmentech zdravotní péče budou následně využity především v těchto segmentech.
5) Ředitele VZP nebude jmenovat a odvolávat vláda.
6) Bude zvýšena hranice povinnosti vedení podvojného účetnictví pro podnikatelské subjekty na 25 milionů korun ročního obratu.
7) Bude prosazen návrh, který povede k zatraktivnění našeho daňového prostředí pro společnosti hospodařící ve strukturách holdingu.

Dohodnuté změny budou zapracovány do společného pozměňovacího návrhu, který na dnešním jednání Poslanecké sněmovny přednese předseda vlády.

Poslanci Miloš Melčák i Michal Pohanka jsou připraveni takovouto dohodu a kompromis podpořit a hlasovat pro její přijetí v Poslanecké sněmovně.

Nad rámec těchto úprav se všichni účastníci dohodli na dalších programových prioritách, jako jsou podpora zaměstnávání studentů, postihování černé práce a sankcionování zneužívání v trestněprávní rovině, vyplácení pohřebného ve stavu hmotné nouze a prosazení reforem justice, což obě strany považují za neméně významné a společně s koalicí je prosadí v budoucnu.

Ilustrační snímek
Senioři i děti zaplatí ročně méně za léky. Senát na to Ludvíkovi kývl

Starším lidem a rodinám s malými dětmi se finančně uleví. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v Senátu obhájil návrh zákona, který lidem nad 65 let a dětem...  celý článek

Vlna dosahuje až téměř na úroveň sousedního chodníku.
Místo roviny je vlna, za miliony opravená silnice vydržela jen pár týdnů

Po necelém měsíci provozu se na opravené silnici mezi Vysokým Mýtem a Chrudimí v obci Stradouň vytvořila nebezpečná vyjetá vlna. Za rekonstrukci celkem...  celý článek

Řidičský průkaz (ilustrační foto)
O řidičák přijdou nově i neplatiči alimentů za studenty do 26 let