DOKUMENT: Prohlášení vlády a přeběhlíků

Bývalí poslanci ČSSD Melčák a Pohanka podpoří vládní reformu. Při nočních jednání se dohodli na společném postupu s premiérem Mirkem Topolánkem. Společné prohlášení, kde vysvětlují své kroky, přinášíme v plném znění.

Vláda se dohodla s Milošem Melčákem a Michalem Pohankou na podpoře reforem. | foto: Dan MaternaMF DNES

Předseda vlády se včera v pozdních nočních hodinách po schůzce předsedů koaličních stran sešel rovněž s poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou a dlouze společně jednali o podpoře vládního návrhu reformy veřejných financí.

Všichni účastníci schůzky se shodli na tom, že neúměrně rostoucí zadlužení a deficit veřejných financí ohrožují stabilitu ekonomiky, podkopávají růst životní úrovně občanů, brání udržení nízké nezaměstnanosti a můžou zastavit čerpání strukturálních fondů Evropské unie, tolik potřebných pro méně rozvinuté regiony v naší zemi.

Všichni účastníci se shodli na nejdůležitějších principech navržených legislativních změn. Je to především ochrana a podpora dětí a rodin s dětmi, podpora podnikání, motivace k zákonné práci, postihování nezákonného zaměstnávání a právní stát.

Předseda vlády se s oběma poslanci dohodl na zahrnutí jejich priorit, a především na následujících úpravách koaliční verze navrhované reformy:

1) Bude zachována stávající úprava a daňové zvýhodnění stravenek.
2) Bude rozšířen výběr pojistného na zdravotní pojištění z tzv. funkčních požitků, což přinese zdravotním pojišťovnám dodatečné 1-1,3 mld. Kč.
3) Následně bude prosazena stejná úprava pro sociální pojištění, což přinese další prostředky do fondu sociálního pojištění.
4) Úspory z regulace vzniklé v jednotlivých segmentech zdravotní péče budou následně využity především v těchto segmentech.
5) Ředitele VZP nebude jmenovat a odvolávat vláda.
6) Bude zvýšena hranice povinnosti vedení podvojného účetnictví pro podnikatelské subjekty na 25 milionů korun ročního obratu.
7) Bude prosazen návrh, který povede k zatraktivnění našeho daňového prostředí pro společnosti hospodařící ve strukturách holdingu.

Dohodnuté změny budou zapracovány do společného pozměňovacího návrhu, který na dnešním jednání Poslanecké sněmovny přednese předseda vlády.

Poslanci Miloš Melčák i Michal Pohanka jsou připraveni takovouto dohodu a kompromis podpořit a hlasovat pro její přijetí v Poslanecké sněmovně.

Nad rámec těchto úprav se všichni účastníci dohodli na dalších programových prioritách, jako jsou podpora zaměstnávání studentů, postihování černé práce a sankcionování zneužívání v trestněprávní rovině, vyplácení pohřebného ve stavu hmotné nouze a prosazení reforem justice, což obě strany považují za neméně významné a společně s koalicí je prosadí v budoucnu.

Předseda ODS Petr Fiala oslavuje zisk více než 11 procent hlasů ve volbách do...
Pravda a láska prohrály? Blogeři komentují volby

Jak interpretovat volební výsledky? Proč utrpěla ČSSD tak drtivou porážku? A jak se pravděpodobně zformuje vládní koalice? Přečtěte si, co si o tom myslí...  celý článek

Kupčení s hlasy ve volbách