DOKUMENT: Prohlášení premiéra Petra Nečase po jednání grémia ODS

Premiér Petr Nečas oznámil po jednání grémia ODS, že v pondělí podá demisi. Přečtěte si celý Nečasův projev.

Z hlediska hierarchie na prvním místě jsou zájmy naší země, na druhém místě je to zájem Občanské demokratické strany, na třetím místě existence této koalice a teprve na čtvrtém místě je můj osobní politický osud. Jsem si plně vědom toho, jak peripetie i mého osobního života v současné době zatěžují českou politickou scénu i Občanskou demokratickou stranu, tedy stranu, do které jsem vstoupil v roce 1991 a které jsem měl tu čest sloužit v pozicích místopředsedy nebo předsedy v posledních letech od roku 1999 a jako poslanec od roku 1992.

Fotogalerie

Já jsem, dámy a pánové, samozřejmě velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou, a jsem si vědom toho, jaké to pro mě má konsekvence. Proto jsem dnes oznámil členům politického grémia Občanské demokratické strany a posléze i našim koaličním partnerům, že zítra podám demisi na pozici předsedy vlády.

Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky. Současně chci udělat to nejlepší i pro Občanskou demokratickou stranu i pro naši zemi, chci udělat všechno pro to pomoci v rámci řešení, které se bude hledat, abychom nalezli koaliční formát, který bude mít dostatečnou podporu 101 poslanců, aby byla vytvořena nová vláda s premiérem, který bude nominován Občanskou demokratickou stranou, a tato vláda pokračovala v klíčových úkolech politiky mé vlády až do řádných voleb v květnu příštího roku.

Jsem přesvědčen, že toto je to optimální řešení stávající politické situace, a já jsem ani na okamžik nepředpokládal že bych se já měl stát nějakým pomyslným balvanem, který toto řešení bude nějak ztěžovat nebo komplikovat. Já jsem velmi bojovný člověk, všichni víte, kolik politických krizí a takzvaných pádů vlády jsem za ty tři roky zvládnul, ustál nebo, chcete-li, přežil, vydržel, ale jsem si přesně vědom, kdy je ten okamžik, kdy již není možné pokračovat dál. A ten okamžik nastal a znovu opakuji: Já za něj přejímám plnou politickou odpovědnost.

Autoři:

Volby 2017 na iDNES.cz
ON-LINE REPORTÁŽ: Volby do Poslanecké sněmovny

Dostane se do Poslanecké sněmovny nějaká nová strana? Kdo se stane vítězem? A jaká bude letos volební účast? Sledujte on-line reportáž na iDNES.cz.  celý článek

Předseda Pirátů Ivan Bartoš  odevzdal svůj hlas ve volbách do Poslanecké...
Politici už odvolili. Člen komise v Pardubicích se musel převléci

Češi po čtyřech letech vybírají poslance. V první den voleb dorazily více než dvě pětiny voličů. Hlasovací lístek odevzdali i předsedové politických stran....  celý článek

U brněnské hvězdárny spadl podivný objekt.
Chci je oškubat, přiznává youtuber. Na dotaz o UFO radnice musí odepsat

Provokující český youtuber s přezdívkou MikeJePan zasypal radnice měst nejen v Libereckém kraji dotazy na výskyt UFO. Smyslem jeho aktivity ale není dozvědět...  celý článek