DOKUMENT: Prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka

Premiér Jiří Paroubek oznámil, že jeho vláda podá v pondělí demisi, pokud bude ukončena ustavující schůze Sněmovny. Podle Paroubka tedy musí být zvolen předseda dolní komory a nejméně dva místopředsedové. ČSSD vydala tiskové prohlášení.

Jiří Paroubek - Předseda ČSSD a český premiér Jiří Paroubek na jednání o koaliční vládě 10. července 2006. | foto: David PortMF DNES

Prioritním zájmem ČSSD vždy bylo a je nalezení stabilního politického uspořádání a východiska ze současné složité politické situace, a proto ČSSD nominuje Lubomíra Zaorálka do páteční volby předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Lubomír Zaorálek ve vedení sněmovny je řešením do doby definitivního uspořádání vlády České republiky, poté je ČSSD připravena se k této věci znovu vrátit.

ČSSD však očekává shodu všech politických stran na vedení sněmovny, tzn. nejen na pozici předsedy sněmovny, ale také na pozicích místopředsedů zastupujících všechny politické strany. ČSSD je připravena podpořit takovéto komplexní řešení a zejména od ODS očekává plnou politickou podporu nejpozději do začátku páteční schůze PSP ČR. V opačném případě kandidát ČSSD do vlastní tajné volby nenastoupí.

ČSSD současně upozorňuje, že ustavující schůze Poslanecké sněmovny může být úspěšně ukončena nikoliv pouze po zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, ale po celkové volbě všech jejích orgánů (předseda PSP ČR, nejméně dva  místopředsedové,  ověřovatelé a ustaveny výbory sněmovny - počet výborů a počet poslanců v nich).

Vzhledem k tomu, že v těchto otázkách doposud nebyla nalezena shoda všech politických stran, je ČSSD připravena ke konstruktivnímu a věcnému jednání s ostatními politickými stranami kdykoliv před páteční schůzí PSP ČR.

Současná vláda Jiřího Paroubka podá demisi na své mimořádné schůzi dne 24.7.2006, pokud do té doby již bude úspěšně dokončena ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Bývalý ministr obrany Martin Barták přichází na jednání Městského soudu v...
Exministr Barták: Letouny CASA byly správný produkt za odpovídající cenu

Koupil se správný produkt za odpovídají cenu, řekl o letounech CASA v úterý u soudu někdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové a pozdější šéf resortu...  celý článek

Zemřel válečný veterán Antonín Štícha. Za války spolupracoval s odbojem a...