DOKUMENT: Prohlášení politického grémia ČSSD

Pokud sociální demokraté nedostanou do pátečního rána od trojkoalice reálný návrh, jak chce rozpracovat programové prohlášení nové vlády, nebudou už uvažovat o podpoře jejího kabinetu. Rozhodlo o tom grémium ČSSD, jeho prohlášení čtěte níže.

Jsme připraveni jednat o jakémkoliv jiném realistickém řešení, vzkázala trojkoalici ČSSD. | foto: MF DNES

Pan předseda Topolánek chce přenést svou bezradnost, kterou projevuje v jednání o povolebním uspořádání, na ČSSD.

Pokud během dneška nebo zítřejšího rána nepředloží ODS a její političtí spojenci ve sněmovně reálný koncept (nástin) rozpracování programových cílů - tzv. desatera - které vzali jako základ zpracování programového prohlášení Topolánkovy vlády, nebude již sociální demokracie uvažovat o programové podpoře vlády tzv. trojkoalice.

Vyzýváme proto strany trojkoalice k politickému realismu a konstruktivnímu jednání. Také poslední návrhy ČSSD na odblokování situace v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR byly včera trojkoalicí odmítnuty.

Trojkoalice při jednání klade vždy další podmínky a požadavky a v zásadě si chce vynutit od ČSSD již nyní příslib podpory Topolánkově vládě.

Před týdnem předsedové ODS a KDU-ČSL požadovali zahájit jednání o možných programových průnicích s ČSSD. O tom, že by požadovali příslib podpory Topolánkově vládě, přitom nebyla ani řeč. Toto tvrzení lze dokázat výroky představitelů těchto stran z pátku minulého týdne.

Trojkoalice v tomto týdnu však v zásadě ani nechtěla jednat o programu, ale vynucovala si jednání o státním rozpočtu na rok 2007. Trojkoalice tedy jedná ultimativně a nekonstruktivně.

Pokud trojkoalice neobnoví dnešního dne jednání s ČSSD a nepředloží:
 - přijatelný výchozí programový dokument (koncept rozpracování programových cílů)
- přijatelnou pracovní agendu pro další jednání, nevidí ČSSD pokračování jednání s trojkoalicí o eventuální programové podpoře Topolánkovy vlády jako smysluplné.

ČSSD je připravena jednat o realistickém povolebním uspořádání okamžitě. V případě, že trojkoalice již považuje svůj projekt za "mrtvý", je připravena jednat o jakémkoliv jiném realistickém řešení.

Autoři:

Interaktivní mapa volebních výsledků
Dali vaši sousedé hlas Pirátům nebo ODS? Projděte si podrobnou mapu

Zajímá vás, kde dopadli nejlépe při letošních volbách Piráti nebo SPD Tomia Okamury. Redakce iDNES.cz připravila unikátní interaktivní mapu, díky které si...  celý článek

Předseda Pirátů Ivan Bartoš během proslovu v pražském volebním štábu strany....
Volby v kostce: Piráti na vrcholu, snící ODS a pád Zelených či Realistů

Česko má za sebou další volební klání. Do Sněmovny se nakonec dostalo rekordních devět stran. Značný dopad budou mít výsledky ale i na politická uskupení,...  celý článek

Karel Schwarzenberg a Jiří Pospíšil v pražském štábu TOP 09. (21. října 2017)
Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Objevují se hlasy, že by ji měl vést

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. O možné kandidatuře do vedení strany je ale podle něj předčasné mluvit....  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.