DOKUMENT: Prohlášení Michala Pohanky

Sociálnědemokratický poslanec Michal Pohanka oznámil ráno, že vystoupil ze strany i jejího poslaneckého klubu. Vyzval ho prý k tomu šéf poslanců ČSSD kvůli podezření, že byl poslanec zapojen do kauzy kolem Doležela a Péti. Redakce iDNES.cz přináší celý text Pohankova prohlášení.
Michal Pohanka

Michal Pohanka | foto: www.psp.cz

Před několika dny mne vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Mgr. Michal Hašek, abych se vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil z ČSSD. Jako důvod uvedl informace uvedené v reportáži TV NOVA. Tato skutečnost na mne hluboce zapůsobila, zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se
nediskutuje, ale poroučí.

Jsem členem ČSSD 16 let, ve straně jsem pracoval, když ČSSD patřila k nevýznamným stranám, a myslím, že jsem se svojí prací na vzestupu ČSSD také zasloužil. Podle Mgr. Haška bych měl odstoupit na základě principu předpokládané viny, tedy principu, který nebyl součástí žádného dokumentu ČSSD a který je podle mého názoru v základním rozporu s principy demokratického právního státu. To mi připomíná 50. léta, kdy byli lidé nuceni odcházet z funkcí přesto, že byli nevinní.

Skutečnost, že se v ČSSD takové názory uplatňují, mne vedla k rozhodnutí vystoupit z ČSSD a jejího poslaneckého klubu. Zvažoval jsem také, že se vzdám poslaneckého mandátu, protože jsem ho získal díky ČSSD. Hovořil jsem s několika lidmi a všichni jednoznačně interpretovali mou případnou rezignaci na poslanecký mandát jako přiznání viny. Vzal jsem v úvahu i skutečnosti týkající se Mgr. Jana Hanáčka a MUDr. Marie Součkové, kteří byli také bez důkazů obviněni, a dnes se ukazuje, že byli obviněni neprávem.

Proto jsem se rozhodl, že se vzdám poslaneckého mandátu v tom případě, kdy soud pravomocně dojde k závěru, že jsem spáchal i bagatelní trestní čin, jak odpovídá principu právního státu. V případném soudním řízení jednoznačně prokážu, že negativní dojem, který vyvolala sestříhaná reportáž, se nezakládá na pravdě. Řada lidí mi vyjádřila podporu a za to jim touto formou děkuji.

Petr Horký je organizátor akce Mýdlo na Hradě. (23. 8. 2017)
Rád bych na Mýdlo na Hradě pozval i pana Ovčáčka, říká organizátor Horký

Režisér cestovatelských a dokumentárních filmů usiluje už dva měsíce o to, aby mohl v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat Mýdlo na Hradě. Jenže 400...  celý článek

Andrej Babiš přichází na večerní jednání ministrů hnutí ANO v průhonické...