DOKUMENT: Plné znění Engelova prohlášení lékařům

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v pondělí oslovil písemným prohlášením 3 800 lékařů ve výpovědi. Ujistil je, aby pokračovali ve stahování výpovědí bez ohledu na to, zda jej pražská vinohradská nemocnice přijme zpět. iDNES.cz vydává plné znění Engelova prohlášení.

Předseda LOK Martin Engel a člen představenstva LOK Miloš Voleman na tiskové konferenci. (16. února 2011) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Vyzývám všechny lékaře, aby ukončili protest a neprodleně odvolali své výpovědi bez vazby na moje přijetí zpět na radiodiagnostickou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Velmi si vážím vaší solidarity i nabídky pracovních míst, které jsem jen během víkendu obdržel. V tuto chvíli však nejde o mne, ale především o kolegy z jiných nemocnic.

Nechci, aby nastalá situace byla některými zájmovými skupinami zneužita ke zpochybnění legitimnosti memoranda, které jsem vaším jménem podepsal. Jsem ale přesvědčen, že tak jako vláda nemůže garantovat přijetí všech lékařů zpět na původní místa v nemocnicích, nemůžeme ani LOK garantovat, že všichni lékaři výpověď stáhnou - ať již z osobních důvodů, nebo proto, že se individuálně rozhodnou postupovat solidárně s ohledem na své kolegy.

Osobně vnímám snahu ředitele Zemana "potrestat" toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů, jako ubohou a přízemní. Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti neutěšeným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně. Ve skutečnosti je za těmito aktivitami snaha destabilizovat a rozvrátit systém českého zdravotnictví, za níž stojí poslanci Boris Šťastný, Marek Šnajdr i někteří další. Cílem jejich konání je zabránit za každou cenu dohodě mezi lékaři a vládou a destabilizovat tak systém. Vyjádřili to zřetelně a opakovaně. Nastalého chaosu pak nejspíš chtějí využít k živelné privatizaci nebo zamaskování nejkřiklavějších případů mafiánských praktik, korupce a tunelování v nemocnicích a umožnit jejich pokračování.

Kolegyně, kolegové, nedejme jim šanci! Nechci, aby se náš oprávněný protest stal záminkou k rozkradení českého zdravotnictví. Nejsme to my, kdo skutečně ohrožuje rezort a zájmy pacientů. Jsou to právě aktivity zmíněných pánů a různých finančních skupin, které zastupují proti zájmu nás všech. Musíme se ze všech sil snažit o to, aby to pochopili i naši spoluobčané.

V úctě
MUDr. Martin Engel

Ústavní soud v Brně nařídil obnovení případu, ve kterém byl odsouzen muž ke...
Muž při nehodě zabil manželku a syna. Vězení není nutné, rozhodl ÚS

Ústavní soud se zastal muže, který při řízení v opilosti loni v březnu havaroval a usmrtil manželku a šestiletého syna. Soud zrušil rozhodnutí, podle kterého...  celý článek

Reportér MF DNES s falešným receptem a lékem Hypnogen, který mu vydali v jedné...
Lék na falešný recept sežene každý. MF DNES uspěla ve všech lékárnách

Stačí obyčejné razítko, tiskopis objednaný na internetu a poznámka, že nemáte zdravotní pojištění. Všech deset lékáren, které MF DNES při redakčním testu...  celý článek

V železniční výhybně Praha-Vyšehrad vyjel posunovaný vlak proti osobnímu vlaku...
Vlaky v Praze nestačí náporu cestujících, nové tratě mohou vést pod zemí

Tunely metra a komplex Blanka v budoucnosti zřejmě v Praze doplní tunel pro vlaky. Ty už nestíhají nápor cestujících a rozšíření tratí brání historická...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.